HronikaServisne

Uprava za vanredne situacije u Nišu apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom

S obzirom na to da je, prethodnih nedelja, registrovano povećanje broja požara na otvorenom prostoru, Uprava za vanredne situacije u Nišu apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom, jer na taj način izlažu opasnosti ne samo sebe, već i svoje susede i materijalna dobra.

„Podsećamo građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Takođe, podsećamo da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima“, navodi se u saopštenju.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane visoke novčane kazne: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu od 10.000 do 50.000 dinara, za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara i za fizičko lice 10. 000 dinara. Ukoliko požar prouzrokuje štetne posledice po život ili imovinu većih razmera, vinovnici podležu i krivičnoj odgovornosti, ističe se u saopštenju.

Pripadnici Uprave za vanredne situacije u Nišu pojačaće nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od požara u prirodi i na otvorenom prostoru, a protiv lica koja ne poštuju zabranu loženja otvorene vatre u šumi i spaljivanja otpada i biljnih ostataka, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno izdavati prekršajne naloge.

U saopštenju se dodaje da je učiniocima ovog prekršaja do sada je napisano 14 prekršajnih naloga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button