RegionVideo

UPOZNAJTE SVRLJIG: Milutin Veljković – 464 dana “pod kamenim nebom”

U organizaciji Centra za turizam, kulturu i sport, u svrljiškom selu Kopajkošara ispred pećinskog kompleksa Samar, 29. 09. 2020. godine u 19 časova obeležiće se jubilej – pedeset godina od dana izlaska Milutina Veljkovića iz pećine Samar i obaranja Ginisovog rekorda boravka pod zemljom.

Milutin Veljković čuven je po tome što je uspeo da  bukvalno zazidan u Samar pećini, živeći unutar nje sve te dane, ispitivajući je, pritom pokušavajući da potuče svetski rekord nekog francuza koji je pod zemljom proveo celih godinu dana. Svoju nameru je ostvario održavajući radio vezu sa selom, napajajući se strujom iz agregata, hraneći se konzerviranom hranom i dvopecima.

Obezbeđeni su mu lekovi, hrana i druga tehnička podrška, kako bi živeo pod zemljom. Imao je gas-bocu, šporet, instrumente za merenje temperature i vlage u krajnje neuslovnom „domu“. Istražujući, uspeo je da pronađe ljudsku vilicu, koplje, veliki broj životinjskih kostiju…

O svom boravku u pećini Milutin Veljković je izdao i knjigu “Pod kamenim nebom”.

Opsežni pećinski dnevnik Milutina Veljkovića „Pod kamenim nebom“ koji oživljava svakodnevne poslove (pripremanje kafe, prikupljanje pećinske faune…), ali i dramatična zbivanja kakva su vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama, zainteresovani će moći da pročitaju na sajtu Centra za turizam, kulturu i sport – kcsvrljig.rs.

Svi posetioci moći će da obiđu Etno muzej Кopajkošara, čiju je realizaciju podržala i pomogla Trag Fondacija. Pored tradicionalnih alata, predmeta i drugog muzejskog nasleđa, u Muzeju se nalazi i postavka posvećena Milutinu Veljkoviću i njegovom poduhvatu.

Foto: Nenad Ranđelović

Povodom obeležavanja jubileja, uz aktivno učešće Bojana Pavlovića i drugih organizatora, biće omogućen i obilazak mesta boravka Milutina Veljkovića u pećinskom kompleksu Samar, koje se nalazi nedaleko od ulaza u pećinu.

Zbog ograničenog broja mesta u grupi svi zainteresovani koji žele da vide gde je boravio Milutin Veljković mogu da se prijave na broj: 066 9763633 Bojan Pavlović

Polasci grupa će biti na svakih sat vremena počevši od 10 časova, dok će poslednji polazak biti u 17 časova.

Maksimalan broj osoba u grupi je 6. Vreme trajanja obilaska je 1 čas.

Foto: Nenad Ranđelović

Ovaj tekst je deo projekta „Upoznajte Svrljig“, koji je sufinansiran od Opštine Svrljig na javnom konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektom nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Sve je lepo opisano i slažem se da je poduhvat bio vredan za Ginisa, ali…
    Priča ima i drugi kraj a to su ljudi koji pomogli da se taj rekord i ostvari. Reč je o porodici Paunović. Pokojni Vokosav ili Kose se postarao da taj agregat radi toliko vremena, snabdevao ga je sa svim potrebnim stvarima,odrzavao komunikaciju kada treba, njegova Supruga Svetlana je spremala i ugostila u svom domu sve te ljude speleologe i živa enciklopedija iz tog vremena i seća se svih događaja. Oboje su mi rado prepricavali te događaje boravka i izlaska Milutina. Red je da organizatori posvete paznju i zahvale na neki način tim velikim i nesebičnim ljudima, kakvi su ustvari i većina u selu.
    Hvala Vam na divnom tekstu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com