Region

UPOZNAJTE SVRLJIG: Markiranje najposećenijih turističkih potencijala Opštine

Zbog povećanog broja posetilaca počelo je obeležavanje i markiranje staza do najposećenijih turističkih potencijala u opštini Svrljig.

 

“Usmerivači su do sada postavljeni do ulaza i izlaza iz ponora Pandiralo. Revitalizovana je markacija sa teže, južne strane Svrljig grada”, kažu u Centru za turizam, kulturu i sport.

Foto: Centar za kulturu, turizam i sport

Dodaju da će u skladu sa vremenskim prilikama, u narednom periodu biti izmarkirana i staza do Prekonoške pećine kao i većina staza u Niševačkoj klisuri, sastavnom delu Svrljiške klisure.

Foto: Centar za kulturu, turizam i sport

Table za usmerivače koji će biti postavljeni na svim bitnim destinacijama doniralo je preduzeće „Trilord“ iz Svrljiga.

Svrljig za mnoge postaje sve interesantnije mesto za odmor i boravak, pa se tako za razliku od proteklih godina u ovoj beleži rast broja posetioca – kako iz okolnih gradova i opština, tako i iz inostranstva.

Turisti su u najvećoj meri zainteresovani za objedinjenu ponudu posete Popšici – bazenu, manastiru Sv. Arhangel Gavrilo u Pirkovcu i Banji Topilo u tom kraju. Takođe, mnogima je interesantan obilazak Periša i tzv. izvorišta gde ponire Timok – “Pandiralo“, slapovi i vodopadi u tom kraju.

Najatraktivnija turistička destinacija svrljiškog kraja je Niševačka klisura. Niševac je veoma bogat turističkim potencijalima, a pored banjice koju često posećuju mnogi turisti, meštani ovog sela mogu se pohvaliti i kotlovima koji se nalaze bukvalno uklesani u stenama, kao i čuvenoj niševačkoj klisuri koja je po svom izgledu jedinstvena u ovom delu Srbje.

U vreme Milana Obrenovića isplanirana je pruga kroz Niševačku klisuru, tuneli su probijeni tek u 20. veku, a veliki naučnik Milutin Milanković projektovao je čudesne mostove preko ponora kojim teče Timok.

Svrljiška kotlina jedna je od najmarkantnijih poprečnih kotlina u karpatsko balkanskom luku istočne Srbije i kao takva predstavlja posebnu predeonu celinu. Obuhvata pretežni deo sliva Svrljiškog Timoka, leve sastavnice Belog Timoka i leži između planinskog venca Svrljiških planina (Zeleni vrh 1334 m) na jugu, ogranka Paješkog kamena (1074 m), na istoku, planine Tresibabe (786 m) na severu i Kalafata i njegovih ogranaka (839 m) na zapadu.

Klisura kod Niševca, foto: M.M. / Svrljiške novine
Foto: svrljig.info

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com