Region

UPOZNAJ SVRLJIG: Biciklom promoviše jug Srbije: Rado “prokrstari” Niševačkom klisurom

Nišlija Aleksandar Spasić dnevno vozi i po deset sati, kaže više se umori na poslu nego na svom dvotočkašu koji neizmerno voli.

Sve vožnje Aleksandar snima i objavljuje na Facebook stranici VOŽNJA BICIKLA PO SRBIJI.

Najviše kako kaže voli da obilazi okolinu Niša, najdraže su mu ture do 50 kilometara. Poslednjih dana obilazi svrljiški kraj. Kao najatraktivnija lokacija baš ovde je i Niševačka klisura kao pravi biser ovog podneblja.

Aleksandar Spasić

Terra Incognita ili u narodu poznatija kao Niševačka klisura sve je atraktivnija turistička destinacija na jugoistoku Srbije. Tek nekoliko godina sve se glasnije govori o turističkom potencijalu ove regije, naročito kada je reč o Svrljiškoj klisuri koja obiluje različitim prirodnim lepotama ali i velikim još uvek nedovoljno otkrivenim istorijskim blagom.

Ova klisura nadomak Svrljiga ima nekoliko imena, ipak jedno je uvek isto i sigurno-oduševljenje onih koji prošetaju redovnom pešačkom turom koja iznosi blizu 15 kilometara bez visokih uspona, gde nije potrebna posebna fizička kondicija.

Ovaj predeo uz Svrljiški Timok jedan je od najzanimljivijih kraških predela Srbije, koji se nalazi na samo 35 kilometara od Niša. Većina Nišlija i ne zna kakvu lepotu nudi predeo uz prugu prema Zaječaru.

NIŠEVAČKA KLISURA

U avgustu 2018. ove godine Centar za kulturu u Svrljigu postavio je info table uz samu pešačku stazu u klisuri sa QR kodovima.

Nišlija Aleksandar Spasić vođen pričama o lepoti ovog predela, uputio se baš tu. Da proveri kakve to lepote krije ova klisura nadomak Svrljiga.

“Stalno gledam i slušam kako se promoviše sever zemlje i glavni grad, nas sa juga kao da ima malo kada je reč o turizmu. Ovim mojim vožnjama biciklom hoću da promenim baš to i pomognem da se više priča i piše o prirodnim lepotama juga Srbije”, kaže Spasić.

Ideja da turistički promoviše jug Srbije nova je, ali ne i njegova ljubav prema vožnji pod otvorenim nebom koja je počela pre sedam godina prvim odlaskom za Kruševac.

On sa promocijom juga Srije biciklom ne planira da stane, jer kaže to je ono što najmanje može da uradi za sve nas, a to je da promoviše ono najlepše što imamo a to su turistički biseri južne Srbije

A gde Aleksandar planira narednu vožnju poslušajte u izjavi za NIške Vesti.

Ovaj tekst je deo projekta “Upoznajte Svrljig”, koji je sufinansiran od Opštine Svrljig na javnom konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektom nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ne postoji Niševačka, već Svrljiška klisura, koja počinje tamo gde se Niševac daaaaleko već završio (ako ćemo geografski, spada u područje Palilule i sela Varoš – u Varoši je stari grad i kotlovi Belice). Terra Incognita znači neisražena zemlja, a ne nekakva klisura… 😉

  2. E, ovom momku treba naci sponzora. Treba mu izaci u susret donacijama. Neka ostavi neki kontakt, neki racun, paypal sta god, da mozemo da mu doniramo. Evo, taman sam osvojio neki Casino Guru turnir, spreman sam da doniram neke novce ovom momku, da mu jos lakse prodju ova putesestvija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com