Društvo

UPIS U SREDNJE ŠKOLE: Manje mesta za gimnazijalce, više za zanatske škole

Prema statističkim podacima, ove godine ima znatno manje slobodnih mesta u odnosu na broj osmaka koji završavaju osnovno obrazovanje, objavio je portal srednjeskole.edukacija.rs

Osmi razred ove godine na nivou Srbije završava 72.232 osmaka za koje će na raspolaganju biti 76.131 mesta u srednjim školama, dok je prošle godine ova razlika u ciframa bila znatno veća, jer je osmi razred završavalo 70.334 učenika koji su mogli da upišu neko od 77.749 mesta u srednjim školama. Ove godine na raspolaganju je samo 5,4 odsto više slobodnih mesta za upis nego što je osmenaca.

Prethodnih godina je prilikom upisa u srednje škole bilo i do 15 odsto više mesta za upis nego učenika koji konkurišu za upis, zbog čega je dolazilo do drastičnih razlika u broju upisanih u gimnazije u odnosu na broj učenika koji se školuje u srednjim stručnim školama, a pogotovo trogodišnjim.

Kako gimnazije ne bi upisivali učenici koji osnovno obrazovanje završavaju sa dobrim ili dovoljnim prosekom ocena, a odeljenja zanata ostajala prazna, smanjen je broj mesta za upis u srednje škole i bolje raspoređen kako bi se napravio balans u obrazovanju, a mesta u srednjim školama svakako ima za sve učenike koji završavaju osmi razred.

Ove godine će gimnazije moći da upiše 18.057 učenika, što znači da će od ukupnog broja mesta u gimnazijama biti 23,72 odsto, što je u odnosu na prošlu godinu više za 0,4 odsto.

Za upis u ekonomske škole biće potrebno više bodova nego ranije, jer će konkurencija biti jača s obzirom na to da će u odnosu na prethodnu godinu biti čak 20 odeljenja manje u ovim školama. Prošle godine je ekonomsku školu moglo da upiše 9.070 đaka, dok je taj broj za ovu godinu dosta manji i iznosi 8.496.

Kada je u pitanju povećanje broja slobodnih mesta za upis, najznačajnije povećanje od čak 4,65 odsto imaće trogodišnji profili u srednjim školama koje će ove godine moći da upiše 14.961 učenik.

Osim broja slobodnih mesta, u stručnim srednjim školama biće povećan i broj novih obrazovnih profila koji su u sistemu dualnog obrazovanja, pa je tako pored 10 ranije uvedenih profila, ove godine dodato još 10. Dualne profile i one sa elementima dualnog obrazovanje ove godine će imati priliku da upiše 5.661 učenik.

U školskoj 2017/2018. godini, kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje, novina je i to što će se u odeljenjima za učenike nadarene za informatiku, kojih će biti u 13 gimnazija u Srbiji, učiti po novim, nacionalnim programima. Iako u ovim odeljenjima ima ukupno mesta za 300 učenka, interesovanje je veliko pa je broj prijavljenih učenika gotovo duplo veći – 596.

I za ostale profile u srednjim školama za koje je potrebno polagati prijemni ispit za upis vlada veliko interesovanje, pa je za 3.463 mesta za nadarene učenike konkurisalo čak 5.167 osmaka.

Izvor: srednjeskole.edukacija.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com