Društvo

Univerzitet za Rome, ključ njihove bolje budućnosti

„Socio –privredno uključivanje Roma u razvoj Republike Srbije“ bila je tema Prve naučne konferencije koja je održana u Oficirskom domu u Nišu, a osnovni zaključak učesnika konferencije je bio da je obrazovanje Roma ključna poluga u inegraciji pripadnika ove nacionalne manjine u sva zbivanja sredine u kojoj žive. Organizator konferencije je Demokratska unija Roma i Međunarodna asocijacija za urbanu ekologiju „Ekoman”, a konferenciju je podržao Nišavski upravni okrug. Na konferenciji je istaknuto da je ona od posebnog značaja za Rome kojih u Srbiji ima preko 650 hiljada.

“Sve ono što boli Rome svih decenija unazad treba jasno i glasno da kažemo. Lokalna samouprava i država, kao i mi sami smo tu da pomognemo koliko je moguće , svako iz svoje perspektive. Mislim da Romi mogu da bude pravi deo zajednice, da se za njih ne vezuju samo loše stvari. Raduje me to što danas među Romima ima lekara, profesoria učitelja“, kazala je Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga.

Ona je dodala da joj je drago što mladi Romi žele da ohrabre svoje sunarodnike da se školuju, da se leče, da pomognu našoj zajednici i da svi zajedno živimo onako kako to, između ostalog nalaže i Evropska unija.

“Ne treba podsećati da su Romi oduvek bili deo naše zajednice , istorije, da su sa nama ratovali , bili sa nama u najtežim trenucima. Sveko od nas , sa svoje perspektive i pozicije može da pomogne da Romi budu ono što zaslužuju”, dodala je Sotirovski.

Obrazovanje je, sudeći po onome što se čulo na konferenciji, najvažnije za poboljšanje položaja Roma u društvu.

“Za to je potrebno, ne samo upisivanje malih Roma u škole, već i obrazovanje Roma za poziv učitelja koji će edukovati male Rome”, kaže profesor Radivoje Mančić.

„Ne može se mladi Rom obrazovati, ako ne ostvari prvi kvalitetan kontakt i poverenje sa učiteljem , ako mali Rom ne zna dovoljno dobro srpski jezik , a učitelj ne zna dovoljno romski jezik da sa njim komunicira. Ova konferencija postaviće zadatak da se u Srbiji pristupi hitnom obrazovnom procesu u kome će jezički opismenjeni Romi moći da budu kvalitetni učitelji od prvog do četvrtog razreda za Romsku populaciju. Samo tako romsko dete može biti pripremljeno da kvalitetno nastavi obrazovanje, savladavši srpski jezik“, rekao je Mančić.

On smatra, na to je stavljen i akcenat na konferenciji, da treba organizovati Univerzitet za Rome koji bi označio drugačiju budućnost za Rome.

„Formiraćemo Univerzitet, koji će izvanredne talentovane muzičare Rome, koji su i danas sposobni da budu vodeći i svetski muzičari, biti ti koji će romsku kulturu podizati. Razvijaćemo pravi kulturološki, romološki centar , razvijaćemo romologiju kao nauku u kojoj će se izučavati romski jezi, kultura, civilizacija“, istako je Mančić.

Salih Saitović, predsednik Demokratske unije Roma rekao je da postoji akcioni plan koji je usvojen ali se ne sprovodi na način i dinamikom kako bi trebalo, ali je dodao da je sada in a tom planu napravljen pozitivan pomak.

Učesnici skupa razgovatrali su i o mnogim drugim pitanjima i problemima sa kojima se Romi susreću u svakodnevnom život. Ovu konferenciju smatraju „Istorijskim početkom koji će dovesti do toga da Romi budu obrazovaniji , da budu učesnici u lokalnim državnim upravama ,spremni da pomognu zajednički život.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button