Obrazovanje

Unija sindikata prosvetenih radnika Srbije – nije pravi trenutak za početak školske godine

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da nije pravi trenutak da počne nova školska godina i od resornog ministarstva su tražili odlaganje od 15 dana kako bi se rešila još neka pitanja koja su pomalo ostala nejasna. Na konferenciji za novinare koji su održali na Trgu kralja Milana posebno je istaknuto to da se sa početkom nove školske godine pokreće milion ljudi, 750.000 đaka i 150.000 zaposlenih u školama koji će se naći u zatvorenom prostoru.

‚‚Da bi se to dogodilo bez imalo rizika morale su da budu propisane procedure uz poštovanje kojih bi se obezbedila maksimalna zaštita svih u školama, ali se to nije desilo”, kazala je Goradana Arsić, član IO Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije na konferenciji za novinare koja je održana na Trgu kralja Milana. ‚‚Unija je strpljivo očekivala od Ministarstva upustva, procedure, pravilnike, ali kada se to nije dogodilo doneli smo odluku za odlaganja početka školske godine kako bi smo rešili neka manja tehnička pitanja”.

Dodaje da profesori mogu da kontrolišu decu u učionicama, ali ko će to činiti na hodnicima i u WC-u. Dežurni nastavnik ne može da pokrije ceo taj prostor.

‚‚Ni tetkice za 20 minuta ne mogu da počiste i dezinfikuju ceo prostor gde se nalaze učenici jer im je prethodnom racionalizacijom dato po 400 kvadrata prostora koje treba da očiste. To su preporuke koje se ne mogu sprovesti u praksi”, dodaje Goradana Arsić.

Slične probleme imaju i zaposleni u školama u Aleksincu i Ražnju koji su poebno ukazali na problem na koji mogu da naiđu profesori sa pridruženim bolestima.

‚‚Kada je nastavno osoblje u pitanju najviše problema imaju kolega koje već imaju neka hronična obolenja”, kaže Milica Marković, član GO Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. ‚‚Oni ne mogu da izdrže ni rad sa maskama. Ovih 15 dana odlaganja početka nastave koje smo tražili bili su i za to da se iznađe rešenje za te naše kolege koji bi na neki drugi način pomogli u nastavi i obavljaju svoj posao”.

Problem je nastao i kod profesora kpoji putuju a na to je ukazao Predrag Barjaktarović iz Ražnja.

‚‚Mi želimo da budemo sa decom u školi, ali je na prvom mestu bezbednost, kako dece tako i profesora”, istakao je Barjaktarović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com