Virus KoronaZdravlje

UNICEF-ova podrška se nastavlja: Respiratori i protokomeri za kliničke centre u Nišu i Kragujevcu

U skladu sa najnovijim razvojem epidemiološke situacije i potrebama zdravstvenih ustanova, UNICEF je isporučio 20 protokomera i četiri neonatološka respiratora Kliničkim centrima u Nišu i Kragujevcu. Tokom naredne nedelje, UNICEF će donirati i dodatne respiratore za neonatologiju: tri Institutu za neonatologiju i po jedan Institutu za majku i dete, Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova i Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Pored toga, biće isporučeno i dodatnih 30 protokomera zdravstvenim ustanovama u Beogradu.

Kiseonički protokomeri su se, zajedno sa osveživačima vazduha, pokazali kao najneophodniji u lečenju velikog broja pacijenata obolelih od virusa korona. Namenjeni su za dopremanje kiseonika iz centralnog dovoda. Dok najugroženiji pacijenti dobijaju podršku pomoću respiratora, za lakše slučajeve pacijenata protokomer je osnovna kiseonička potpora.

Respiratori za neonatologiju koji su predviđeni za primenu mehaničke ventilacione potpore kod novorođenčadi su takođe izuzetno važni. Predstavljaju najnoviji model respiratora namenjen prevremeno rođenim bebama, a Srbija je prva zemlja iz regiona koja ih je dobila.

„Virus COVID-19 nažalost može da ugrozi svakog – decu, trudnice, mlade, starije osobe… UNICEF svakodnevno prati i pravovremeno odgovara na rastuće potrebe zdravstvenog sistema da se izbori sa izazovima sa kojima se suočava. Uz snažnu podršku i donacije korporativnog sektora i građana, obezbedili smo značajnu medicinsku opremu, i doprineli da uslovi u kojima zdravstveni radnici leče životno ugrožene pacijente budu još kvalitetniji. Trenutno svi ulažemo najveće napore u lečenje inficiranih i suzbijanje epidemije, ali ne smemo zaboraviti da je mnogim majkama i deci, posebno prevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi, intenzivna podrška zdravstvenog sistema potrebna svakodnevno, bez obzira na krizu. Nabavili smo i 10 neonatoloških respiratora za šest bolnica koje se brinu o najtežima malim pacijentima. Četiri se danas doniraju za neonatološka odeljenja u KC Niš i KC Kragujevac čime će najugroženija novorođenčad iz regiona zapadne, centralne i jugoistočne Srbije dobiti šansu za bolje lečenje i život“, izjavila je Jelena Zajeganović, menadžerka Programa za zdravlje i razvoj dece u UNICEF-u.

Foto: UNICEF

„Želim da zahvalim UNICEF-u na značajnoj podršci koja traje od početka COVID-19 epidemije. Danas smo dobili još 15 kiseoničkih protokomera koji su za veliki broj pacijenata osnovna podrška za terapiju kiseonikom. Od UNICEF-a smo u maju već dobili šest kiseoničkih protokomera, pulsni oksimetar i respirator pogodan i za odrasle i decu. Danas smo dobili i jedan respirator za neonatologiju, za naše najmlađe i najosetljivije pacijente. Ovi respiratori su najvišeg kvaliteta i mogu se koristiti za invanzivnu i neinvanzivnu terapiju kiseonikom i pokazali su se izuzetno pouzdanim i neophodnim u spašavanju ljudskih života“, izjavio je docent dr Vladan Ćosić, zamenik generalnog direktora Kliničkog centra Niš.

 

Prof. dr Emilija Golubović, rukovodilac Klinike za dečije interne bolesti Kliničkog centra u Nišu takođe je izrazila veliku zahvalnost UNICEF-u na vrednoj donaciji.

„Kada sam pokušala da prebrojim šta smo sve dobili od UNICEF-a prethodnih godina trebalo mi je malo više vremena. Pomoć koja je stigla je najpotrebnija pomoć u najozbiljnije vreme. Epidemija je dovela do toga da su kapaciteti naše Neonatologije prepunjeni, jer pacijenti iz drugih gradova i mesta i celog regiona dolaze ovde. Kapaciteti su nam zato logično u potpunosti ispunjeni, jer nikada nismo imali toliko prevremeno rođene dece, celokupna atmosfera je dovela da se radi pod povećanim pritiskom. Ovaj neonatološki respirator je specifičan jer kada je pred vama dete koje nema ni 1000 grama, a najveći broj dece koja su sada ovde imaju 700 i 800 grama, vi morate da učinite sve da im pomognete. Oni su previše zahtevni u pogledu nege i ovi neonatološki respiratori mogu da pomognu prevremeno rođenim bebama. Ovaj aparat je stigao u pravom trenutku“, izjavila je prof. dr Golubović.

Foto: UNICEF

Prof. dr Dragan Milovanović, pomoćnik direktora za organizaciju medicinske logistike Kliničkog centra Kragujevac, istakao je značaj dopremljene medicinske opreme za ovaj klinički centar.

„Velika zahvalnost ide UNICEF-u jer je sa nama od početka krize kada smo dobili kiseoničke protokomere i tri respiratora za odrasle. Danas smo dobili tri respiratora koji su namenjeni najmlađim i najosetljivijim pacijentima – prevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi. Takođe, danas smo dobili još pet protokomera koji omogućavaju pravovremenu kiseoničku podršku, što kod mnogih pacijenata doprinosi potpunom ozdravljenju, a kod drugih značajno odlaže fazu u kojoj samo respiratori mogu da pomognu. UNICEF prati epidemiološku situaciju i pomaže nam donirajući opremu koja nam nedostaje, a ta oprema je najvišeg kvaliteta i mogu je koristiti svi pacijenti. Računamo na snažno partnerstvo sa UNICEF-om i u mesecima koji dolaze“, izjavio je prof. dr Milovanović.

 

Prateći razvoj epidemiološke situacije i potrebe zdravstvenih ustanova, UNICEF nastavlja sa podrškom celokupnom zdravstvenom sistemu i ove nedelje je uputio apel za nabavku dodatnih količina kiseoničkih protokomera koji su neophodna oprema za terapiju kiseonikom svih pacijenata kojima još nije neophodan respirator.

Kompanija NORDEUS se prva odazvala pozivu i donirala sredstva za nabavku 100 protokomera. Cilj je da se obezbedi 1000 protokomera koji će biti distribuirani zdravstvenim ustanovama u kojima su smešteni kovidom zaraženi pacijenti.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com