Zdravlje

UNICEF donirao Dečijoj klinici dva inkubatora, potrebni donatori za još desetak

Klinika za dečije interne bolesti u Nišu dobila je danas dva inkubatora od UNICEF-a u okviru velike kampanje te organizacije pod nazivom “Tako mali da bi u srce stali”.

Predstavnica UNICEF-a Ivana Mišić podsetila je da je kampanja krenula krajem novembra prošle godine i pozivu za donaciju do sada se odazvalo oko 5.000 individualnih donatora i oko 160 iz privatnog sektora.

“Zahvaljujući tim sredstvima isporučili smo prvi deo opreme koji namenjen modernizaciji neonatalne zdravstvene zaštite u Srbiji”, izjavila je Mišić.

Istakla je da su još dva inkubatora donirani neonatologiji u Kragujevcu i Novom Sadu.
Mišić je najavila nove donacije neonatalnoj zdravstvenoj zašititi u Srbiji i dodala da se u Srbiji godišnje oko 4.000 beba prevremeno rodi.

Načelnik Invenzivne nege Klinike za dečije interne bolesti Dejan Milojević rekao je da je intnzivna nega korisnik svih aparata i opreme koju je UNICEF donirao.

Milojević je naglasio da je toj zdravstvenoj ustanovi u ovom trenutku potrebno još najmanje desetak inkubatora i napomenuo da se po opremljenosti Dečija klinika u Nišu nalazi na četvrtom mestu u Srbiji, od četiri Klinička centra koliko postoje u našoj zemlji.

Dejan Milojević, načelnik Invenzivne nege Klinike za dečije interne bolesti Dejan Milojević

“Mi se trudimo da da dostignemo uslove koje bi svako novorodjeno dete imalo u Beogradu. Za to nam je pored tehničke opremljenosti potrebno prvenstveno još medicinskih sestara i još lekara”, rekao je Milojević.

Prema njegovim rečima na Klinici za dečije interne bolesti prošle godine je hospitalizovano 180 prevremeno rodjenih beba.

“Neka sredina hospitalizacije je oko dva i po meseca. Otprilike za to vreme očekujemo da prevremeno rodjeno dete od 800 grama dostigne težinu od makar dva kilograma da bi mogli da ga otpustimo kući”, izjavio je Milojević.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić najavio je nove donacije niškim klinikama.

„Juče je Klinika za kardiohirugiju dobila respirator od donatora iz Beograda, a niške kompanije počinju seriju donacija. Stiže inkubator Dečijoj klinici“, izjavio je Perišić.

Direktorka Klinike za dečije interne bolesti Emilija Golubović rekla je da se u Srbiji svakoga dana prevremeno rodi sedmoro beba koje zahtevaju invenzivnu ili poluintenzivnu negu, što znači višenedeljni boravak u inkubatoru uz različite potpore.

„Nema intenzivne nege bez dobrih inkubatora. To je sigurna kuća za prevremeno rodjene bebe“, kazala je Golubović.

Ona je istakla da je UNICEF prošle godine toj niškoj klinici donirao i savremeni respirator, prilagodjen upravo prevremeno rodjenim bebama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Zar jedan ekonomski tigar koji se razmeće novcem i koji je prvi u Evropi skoro u svemu ne može da odvoji recimo 10 miliona evra i uvede Dečiju hirurgiju i internu kliniku u 21. Vek? Zar treba moliti donatore za opremu za decu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com