Zdravlje

UNICEF donirao aparat za terapijsku hipotermiju Klinici za dečije interne bolesti UKC Niš

UNICEF je danas Klinici za dečije interne bolesti UKC Niš poklonio aparat za terapijsku hipotermiju koji je nabavljen u okviru kampanje „Tako mali da bi u srce stali“ pokrenute sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u našoj zemlji.

Aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi koji je obezbeđen zahvaljujući donaciji porodične kompanije PETITE GENEVE PETROVIĆ, namenjen je sprečavanju oštećenja mozga kod novorođenčadi koja su pre, tokom ili odmah nakon porođaja doživela neki oblik moždane patnje usled nedostatka kiseonika. Ovo je najveća pojedinačna donacija u dosadašnjoj kampanji i iznosi 5 miliona dinara, od kojih su pored ovog vrednog aparata, obezbeđena i dva reanimaciona stola koja narednih dana stižu u Centar za neonatologiju UKC Kragujevac.

U ime UNICEF-a u Srbiji, aparat je pomoćniku direktora UKC Niš za internističke delatnosti, prof. dr Radivoju Kociću i upravnici Klinike za dečije interne bolesti UKC Niš, prof. dr Emiliji Golubović uručila Jelena Kovačević.

„I danas želim da izrazim veliku zahvalnost UNICEF-u na dugotrajnoj posvećenosti i partnerstvu i u najtežim vremenima. Ka Nišu gravitira oko 2 ipo miliona stanovnika i sva oprema koju smo dobili od UNICEF-a u poslednjih mesec dana namenjena je za spašavanje života, lečenje i zbrinjavanje dece iz celog regiona Južne i Jugoistočne Srbije. Prevremeno rođene bebe zahtevaju svu našu podršku i pažnju, a u vreme kovida, ta podrška mora da bude još snažnija, jer smo svedoci da i bebe bivaju zaražene korona virusom. Nova savremena oprema daje nam veće mogućnosti da maksimalno unapredimo kvalitet zdravstvenih usluga i brige na dečijim klinikama i to jeste važan zadatak kome smo posvećeni, a sa UNICEF-om i njihovim partnerima iz privatnog sektora, poput kompanije PETITE GENEVE PETROVIĆ, imamo dodatnu snagu da u toj humanoj misiji istrajemo“, izjavio je pomoćnik direktora UKC Niš za internističke delatnosti, prof. dr Radivoj Kocić.

U Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih 7 beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi.

“Velika zahvalnost ide UNICEF-u jer korača uporedo sa nama i pomaže nam da savladamo i najteže bitke. Pored ovog aparata za terapijhsku hipotermiju, mi smo u poslednjih mesec dana od UNICEF-a dobili i 4 inkubatora, a prošle godine i 1 neonatalni respirator. Kada na odeljenju imate bebice koje imaju 800 ili 900 grama, mi iz sebe izvučemo nadljudsku snagu da bismo im pomogli da prežive i dožive novi dan i novi mesec. Ja i moje kolege ostajemo posvećeni daljem razvoju perinatalne i neonatalne nege na Klinici u Nišu i računamo na snažno partnerstvo sa UNICEF-om i u narednom periodu, jer samo zajednička i udružena akcija može da postigne rezultat“, rekla je direktorka Klinike za dečije interne bolesti UKC Niš, prof. dr Emilija Golubović.

UNICEF je od 2017. uložio ukupno 48.187.852,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji i nastavlja svoj rad u saradnji sa Ministarstvom zdravlja koje je podržalo i kampanju Tako mali da bi u srce stali.

„Jako mi je drago što smo ponovo u Nišu gde danas poklanjamo aparat za terapijsku hipotermiju i ogromna zahvalnost ide porodičnoj kompaniji PETITE GENEVE PETROVIĆ na velikodušnoj donaciji koja nam je omogućila da obezbedimo ovaj aparat i dva reanimaciona stola koja uskoro stižu u Centar za neonatalogiju u Kragujevcu. Kampanju TAKO MALI DA BI U SRCE STALI pokrenuli smo krajem prošle godine sa ciljem da podržimo neonatalnu službu u Srbiji i naišli smo na sjajan odgovor privatnog sektora, ali i pojedinaca koji su pokazali spremnost da nas podrže svojim donacijama. U teškim vremenima u kojima živimo, solidarnost i humani odnos prema drugima, ključni su da prebrodimo sve izazove sa kojima se suočavamo.
U partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, UNICEF je jačanju neonatalne službe u Srbiji posvećen od 2017. godine. Nastavljamo sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem sistemske podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu kako bismo dodatno smanjili smrtnost prevremeno rođenih beba, što je naša misija kojoj ostajemo posvećeni“, istkla je Jelena Kovačević u ime UNICEF-a u Srbiji.

Zahvaljujući odzivu više od 5105 pojedinaca i 281 malog i srednjeg preduzeća, UNICEF je samo tokom ove kampanje, u periodu od novembra 2020. do sada, prikupio više od 13 miliona dinara, što je omogućilo nabavku ukupno sedam inkubatora, od kojih su četiri dostavljena Nišu, dva Kragujevcu i jedan Novom Sadu, a još jedan aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi, u aprilu je dobio, Institut za neonatalogiju u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com