DruštvoKultura

Umetnik satiričnom izložbom želeo da uveliča inauguraciju predsednika Srbije (FOTO)

Umetnik Slavoljub Blagojević je danas u Nišu organizovao satiričnu inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je ispred Tržnog centra “Kalča” izložio više svojih skulptura od stiropora koje, kako je istakao, daju jasne asocijacije na simbole Vučićevog predsednikovanja na Andrićevom vencu i prethodno u Vladi Srbije.

Sa maskom predsednika Srbije, presekao je crvenu vrpcu i prisutne simbolično poslužio “ekološkim” sendvičima od stiropora. Blagojević je kazao da je inauguracijom u Nišu dao doprinos “ustoličenju našeg predsednika”.

“Otvorio sam spomenik samom sebi za života. Ja nisam sad Slavoljub Blagojević, ja sam Aleksandar Vučić koji ima žarku želju da ga deca u osnovnim školama izučavaju kao Aleksandra Velikog ili Aleksandra Makedonskog”, rekao je on.

Centralnu skulpturu na svojevrsnom performansu niškog umetnika predstavljale su velike crvene usne. Blagojević je objasnio da se svi poznati ljudi po nečemu prepoznaju, poput, kako je naveo, “Staljina po brkovima” dok je skulptura “naš predsednik u malom”. Na platou je bila izložena i skulptura bezlične ženske figure koja je lice prekrila plavim papirom, dok ispod nje stoji natpis: “Ja sam svoju sramotu pokrila”.

Blagojević je rekao da to predstavlja javnu tužiteljku koja je, kako je naveo izlazeći iz neke ustanove, lice prekrila fasciklom. Medju skulpturama je i “grb Srbije” gde je umesto jednog ocila nalepljen sendvič, a ispod koje je bio natpis: “Samo sendvič Srbina spašava”.

Ispod skulpture lica sa “fantomkom” nalazio se natpis “Sava mala, Siniša Mali, Aleksandar Veliki”, a ispod skulpture sveštenika pisalo je “Aksios! Kačavenda, Pahomije”. Autor je tokom ekološkog protesta u Nišu nosio džinovski sendvič napravljen od stiropora, u znak protesta zbog postavljanja džinovskog postera na fasadu hotela “Ambasador”.

Poznat je u javnosti i po tome što je juna prošle godine Vučiću vratio penzionerski paket sa vitaminima, a poslao mu je i “zardjale kašike u vrednosti 30 odsto svoje penzije”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com