Kultura

Umetničko vođenje kroz izložbu „Vatrena stenica“

Poslednjeg dana izložbe „Vatrena stenica“ u Salonu 77, u petak 2. juna u 13 časova za sve zainteresovane biće organizovano umetničko vođenje.

 

“Evidentirajući tragove ljudskog delovanja u urbanom i prirodnom okruženju, Nevena Popopović kroz nekoliko segmenata ove izložbe skicira njihove međusobne relacije, delikatno iskazujući ličnu misaonu osećajnost. U direktnom kontaktu sa umetnicom publika će moći bliže da se upozna sa primarnim umetničkim interesovanjima Nevene Popović: koncept doma, tradicionalna arhitektura, poznavanje i korišćenje lokalnih materijala, organizacija domaćinstva, geografsko lociranje, potomstvo, migracije, zagađenje, odnos prema prirodi…”, saopštili su organizatori.

Foto: GSLU

Nevena Popović je likovna umetnica koja je na umetničkoj sceni prisutna od 2001. godine. Školovala se na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Vajarskom odseku gde je završila osnovne, magistarske i doktorske umetničke studije, a kao gost – student boravila je na Akademiji likovnih umetnosti u Beču i Aristotelovom univerzitetu u Solunu.

U njenom radu evidentna je vera u moć umetnosti da rasvetljava stvarnost, definiše pojave i pruža otpor na nametnute društvene okolnosti. Кao članica Udruženja likovnih umetnika Srbije (2005) imala je status samostalne umetnice sve do 2012. godine. Autorka je brojnih umetničko obrazovnih programa za decu i mlade za koje je dobila nekoliko nagrada među kojima je i nagrada Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu „Bogomil Кarlavaris“ (2014) u znak priznanja za izuzetne rezultate i doprinos u oblasti likovnog vaspitanja i obrazovanja.

Dobitnica je plakete Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ za dosegnut balans između istraživačkog i umetničkog aspekta, XX PROLEĆNI ANALE, Dom kulture Čačak (2016). Njan pedagoški rad poslednjih 11 godina vezan je za Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini gde je zaposlena u zvanju docenta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com