Kultura

Umetničko društvo iz Huma ukazuje na loše stanje Doma kulture i najavljuje festival folklora “Humsko proleće”

Kulturno umetničko društvo „SvetaIvanović” – Hum jedno je od starijih udruženja iz oblasti kulture u Nišu, koje tradiciju srpskog naroda već decenijama prenosi sa kolena na koleno. Uprkos dugoj tradiciji, ovo društvo je moralo da prekine sa radom zbog loših uslova u zgradi Doma kulture i prebaci probe u parohijskom domu crkve “Sveti Nikola”. Prema njihovim rečima, zgrada Doma je trajno isključena sa električne i vodovodne mreže još 2014. godine.

 

“Mokri čvor je star i dotrajao, krov je vidno oštećen, prozori su u velikoj meri polomljeni te društvo nije bilo u mogućnosti da održava nastavu i probe ansambala. Iz tog razloga je privremeno prekinut rad ansambla. U potrazi za adekvatnim prostorom za rad uspeli smo početkom 2022. godine da nastavimo sa nesmetanim radom u parohijskom domu crkve “Sveti Nikola”, kazali su oni.

Ističu da uprkos na okolnosti pod kojima rade, želja im je da sve one mališane, tinejdžere članove udruženja sklone sa ulice i otrgnu od sajber spotova.

“Pokušavmo da usmerimo najmlađe na pravi put kroz aktivnosti koje volonterskim radom svih članova društvo u okviru svog plana i programa sprovodi”, navode.

Udruženje je nastalo 1974. godine u selu Hum na samo 7 kilometara od Niša, i od tada ostvaruje brojne rezultate u zemlji i inostranstvu. Udruženje je tokom svog rada imalo mnoge nastupe na kojima je osvojilo razne nagrade koje govore o tome koliki napor i trud ulažu svi članovi društva kako bi ovo udruženje u ovako kriznim vremenima sačuvalo svoj identitet i prenosilo bogatu tradiciju srpskog naroda u koju svrhu je i nastalo.

Članovi društva često održavaju humanitarne akcije, razne koncerte za svoje meštane i ostalu publiku, kao i festivale od kojih su najzačajniji Dečiji festival folklora „Čika Vita- Levi”; Festival folklora „Humsko proleće”.

“Sve ovo ne bi bilo čudno da Članovi kulturno umetničkog društva imaju adekvatno opremljene prostorije i uslove za svoj rad, ali na žalost to nije slučaj. Dom Кulture u selu Hum koji je ujedno i naša kuća je u nezavidnom stanju”, kažu oni.

Ipak, uspeli su da uvežbaju koreografiju i pokažu da mogu. Najavljuju da će u subota, 27. maja od 18:00 časova u porti crkve Svetog Nikole održati festival folklora “Humsko proleće”. U slučaju kiše, festival će se održati u sali škole Vojislav Ilić Mlađi u Humu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com