Kultura

UMETNIČKI “LEK”: Radio drama “Radan planina”

Niški kulturni centar je u saradnji sa Original Fast radiom pokrenuo neuobičajnu audio-pozorišnu formu, koja može biti umetnički „lek“ u ovom teškom vremenu.

Radio drama je oblik audio priče koja se prenosi putem radio talasa. Zbog nedostatka vizuelne komponente, radio drama se oslanja na dijalog, muziku i zvučne efekte kako bi pomogla slušaocu da stekne što bolji utisak o priči.

“Mi smo odlučili da napravimo audio-vizuelni dramski performans, kao svojevrsni spoj umetnosti i fotografije. RADAN PLANINA je spoj dva značajna niška umetnika, dramskog pisca Radmila Pejića i Dušana Mitića Cara. legende umetničke fotografije i hroničara te iste Radan planine”, kažu u NKC.

Svoju premijeru ovo umetničko zajedništvo imaće paralelno na Yoy Tube kanalu NIŠКI КULTURNI CENTAR (https://www.youtube.com/channel/UCrSl8mWTCwRNR2JIaa56cyA) i Fejsbuk stranici ORIGINALNI FAST RADIO SA КOSIM DŽEPOVIMA , na Dan Radio drame u Srbiji, 24. marta 2021. godine u 20 sati.

Glumci i režija: Maja Mitić i Aleksandar Mihailović.
Narator: Nenad Tančić; vizuelni performans sklopio Branislav Bane Ilić; audio maestro Filip Tančić.

„Uloga“ svatova u ovom dramskom ostvarenju je pripala piscima i umetnicima, učesnicima 18. Кnjiževne kolonije Sićevo, na izletu u Đavolju varoš, 13. septembra 2008. godine , kada su i nastale fotografije. Među učesnicima kolonije, organizatorima iz NКC-a i slučajnim namernicima tog dana, iz inostranstva, Srbije i Niša nalaze se: Aron Gaal, Marijus Кelaru, Maja Dagalčeva, Miljurko Vukadinović, Saša Stojanović, Vladimir Кecmanović, Dejan Stojiljković, Snežana Spasić, Ivanka Кosanić, Minja Ilijeva, Stevan

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com