Društvo

Umetnička dela na Starom groblju ponovo na meti kradljivaca

Bareljef, rad poznatog niškog slikara i vajara Aleksandra Šakića,  skinut je sa spomenika na niškom Starom groblju. Ovo vredno umetničko delo bilo je sastavni deo nadgrobnog spomenika dr Milošu Miloševiću koji čini jedinstvenu celinu sa spomenikom solunskom ratniku, junaku sa Kajmakčalana potpukovniku Dimitriju Stankoviću na kojem se, takođe, nalazi bareljef rad vajara Dejana Bogdanovića.

Nestanak Šakićevog bareljefa prvi su primetili članovi Udruženja stvaralaca Niša „Car Konstantin“, koji su po saznanju podneli prijavu policiji protiv NN lica i obavestili nadležne ustanove kulture.

Članovi ovog udruženja su u prethodnih godinu dana objavili više štampanih izdanja u čijem fokusu je spomenička baština grada Niša. U vreme prikupljanja građe za knjigu „Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju u Nišu“ autora Miroslava Veličkovića, otkriveno je na stotine spomenika učesnika Velikog rata, koji su uprkos višedecenijskoj nebrizi, većim delom, tada, bili neoštećeni.

Foto: M.V.

 

Bio sam veoma neprijatno iznenađen prizorom. Spomenici su oboreni sa postamenta i sa jednog je skinut izuzetno vredan bareljef. Na drugoj ploči sličan rad je netaknut, tako da mislim da je kradljivac ciljano skinuo samo Šakićev rad. Možda za ovaj drugi nisu imali vremena, možda je neko slučajno omeo kradljivce, ko zna, ali, šteta je napravljena. Nemerljiva šteta“, kaže Miroslav Veličković.

O kakvom se umetničkom delu radi opisala je Vida Stanković, sestra dr Miloša Miloševića i supruga potpukovnika Dimitrija Stankovića, u dopisu koji je 13. septembra 1971. godine uputila komisiji sa molbom da spomenik bude zakonom zaštićen. Ovaj dokument danas čuva Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

 

Tekst dopisa:

„Spomenik moga muža čini jednu celinu sa spomenikom moga brata, dr Miloša Miloševića, na kome se nalazi reljef koji je radio umetnik iz Niša – Šakić. Tri epizode iz njegovog života su prsdstavljene na spomeniku, i to, prva prikazuje brata koji posmatra rad štamparskih radenika, druga obezglavljenog čoveka od nemačkih vojnika i treća prostoriju u kojoj sliku sina posmatra nesrećni otac, dok majka gleda tužno u daljinu na povorku koja se približava, ali bez njenog jedinca. Nesrećni brat je izgubio život u specijalnoj policiji. Podatke bliže, o njemu, dala je sestra Zagorka Milošević penzionisani sanitetski oficir preko prestavke koju je uputila Zavodu“.

Staro niško groblje nije u funkciji od 1971. godine. Njime danas ne rukovodi nijedna gradska institucija niti preduzeće, tako da je nepoznato ko je nadležan za čuvanje umetnina kojih je na ovom kompleksu na stotine. O njima šira javnost vrlo malo zna jer je evidencija sahranjenih na ovom kompleksu, čuvana u neadekvatnim uslovima, danas gotovo nedostupna.

Na groblju je od 3000 spomenika onih koji su na različite načine zadužili Niš i Srbiju, više od 200 koji zaslužuju da budu izdvojeni zbog svoje posebnosti i vrednosti. Na ovom kompleksu počivaju Stanko Vlasotinački, pukovnik Milovan Nedić, Pavle Stojković, vođa ustanika Nikola Rašić, Atansije Petrović-učitelj Tasa, serdar Jole Piletić i drugi proslavljeni ratnici, pesnici, industrijalci, sveštenici, čiji spomenici, uz sve ostale, propadaju.

 

Foto: M.V.

 

Iako značajno kulturno dobro koje je pod zaštitom države od 1987. godine, Staro niško groblje je često bilo na meti kradljivaca umetničkih dela. Odavde su 2006. godine odneti „Anđeo sa lirom“ i „Prelja“ hrvatskih vajara Marija Studena i Antuna Augustinčića. „Prelja“ je na sreću brzo vraćena i danas se čuva u depou niškog Narodnog muzeja. Međutim, kao ni tada, ni danas o groblju niko ne brine. Poslednja iskazana briga i prvo veliko spremanje na kompleksu od 17 hektara, posle pola veka, urađeno je 2020/21. godine. Tada je po ko zna koji put obećano da će groblje biti redovno održavano, mada je od tada izraslo novo rastinje.

 

Foto: M.V.

 

Obećano je i da će dobiti rasvetu, video nadzor, čuvarsku službu, čak i informacionu tablu, kao i da će dobiti status Memorijalnog parka. Kao ideja savršeno, ali do ispunjenja obećanog, bez ikakve zaštite i bez čuvara, umetničke i istorijske vrednosti prepuštene su na milost i nemilost.

Krađa Šakićevog bareljefa poslednji je primer vandalizma, ali i poziv odgovornima u Nišu da konačno reaguju i zaštite vrednosti i istoriju grada.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com