Kultura

Umetnici sa juga na drugom “Umetničkom kaleidoskopu”

Drugi „Umetnički kaleidoskop” održaće se 20, 21. i 22. oktobra u Književno-memorijalnoj spomen-sobi Stevana Sremca i Branka Miljkovića. Program sva tri dana počinje u 17 časova i traje do 20 časova.

„Umetnički kaleidoskop” organizuje se radi predstavljanja umetnika juga Srbije. Akcenat će biti na književnom i likovnom stvaralaštvu mladih i neafirmisanih autora. Poseban osvrt biće na autorima iz ranjivih društvenih grupa, koji, kroz svoja dela, menjaju pogled na svet. Pažnja će biti posvećena i drugim umetničkim disciplinama, kao što su ples i gluma.

„Umetnički kaleidoskop” će prvog dana otvoriti izložba likovnih radova mladih umetnika i umetnica u 17 časova. Nakon obraćanja organizatora, glumac Mladen Milojković iz Teatro Dance Studija” izvešće scenske igre. Poslednja aktivnost prvog dana je interaktivna dramska igra u kojoj učestvuje publika.

Drugog dana posetioce očekuje tribina „Literarni dijalozi: istraživanja i razmišljanja” sa početkom u 18 časova. Na tribini će govoriti profesori sa niškog Departmana za srbistiku: prof. dr Goran Maksimović, doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković i doc. dr Aleksandra Janić. Pre i posle tribine, posetioci će moći da pogledaju izložbu.

Poslednji dan projekta posvećen je osobama sa invaliditetom koje kroz umetnost ruše granice. Biće organizovana tribina „Umetnost, put u vidljivost” na kojoj govore novinari: Milan Stojanović, Ivana Marković i Jelena Jocić. Moderator tribine je Lana Stanisavljević. Poslednjeg dana biće prikazana i mini-izložba dece sa autizmom u saradnji sa Organizacijom „DAN” iz Niša.

Organizatoi projekta su neformalna grupa „Filolozi” koju čine studenti Srbistike i članovi redakcija dva elektronska časopisa - „Bez limita” i „Kliše”: Jovan Đorđević (predstavnik organizacionog tima), Tamara Nikodijević, Jovana Cakić, Kristina Golubović, Anđela Nešić, Sanja Stevnović i Dušan Petrović.

Volonterski projekat „Umetnički kaleidoskop 2023” realizuje se na osnovu konkursa „Šta nam teško” koji sprovode Mladi istraživači Srbije. Projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva turizma i omladine, uz partnere Pokret gorana Vojvodine, Cegrad Obrenovac, GM Optimist iz Gornjeg Milanovca i Tim 42 iz Leskovca.

Foto: Kristina Mitrovic

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com