Društvo

Umetnici okupirali Oficirski dom

Umetnici iz Niša, Pirota i Vranja koji su kreirali dela od različitih materijala, boja, muzike i fotografije izašli su iz senke jer su zahvaljujući projektu “Multimedijalni izazov” prikazali svoja dela u Oficirskom domui oduševili najviše najmlađe Nišlije.

Izazovu su odgovorili na najoriginalniji način i stvorili dela koja su simbol života, kažu organizatori.

Dvogodišnja Anastasija, najmlađi učesnik Multimedijalnog izazova, Niš
Dvogodišnja Anastasija najmlađi učesnik Multimedijalnog izazova, Niš

Oficirski dom na nekoliko sati pretvorio se u pravi umetnički kutak.

Afirmisani umetnici i amateri okupili su se kako bi na završnom „Multimedijalnom izazovu“ predstavili svoja dela, razmenili iskustva i spoznali nove tehnike kojima se mogu izraziti.

radovi-umetnika

U okviru ovog projekta lepo i korisno spojili su učenici Gimanizije “Svetozar Marković” koji su od stiropora pravili realne replike izgleda molekula, organela i srca.

rad-umetnika

Profesor biologije Tijana Tošić kaže da su uspeli da nađu način i spoje umetnost i biologiju upravo zbog apstraknosti nauke.

„Na ovakav interesantan način učenici mnogo lakše i bolje savladavaju gradivo. Samim tim ovo je idealna prilika da im približimo nauku, a deo smo „Multimedijalnog izazova“ da bismo je približili i široj javnosti“, izjavila je Tijana Tošić.

Učešćem na ovoj manifestaciji svoj doprinos dala je i Vesna Libovic, niška umetnica koja se 18 godina bavi slikanjem. I sama je organizatorka mnogih umetničkih radionica – izrade nakita, tkanja, vajanja…

okupljanje-umetnika

„Ovakve organizacije su najpotrebnije zbog mladih umetnika koji se još uvek pronalaze. Posebno što će osim druženja upoznati nove tehnike koje inače ne uče u školama i na akademiji. A kod razvoja kreativnosti najbitnija je razmena ideja“, navela je Vesna Libovic.

Pored Vesne Libovic svojim radom predstavili su se brojni učenici i studenti umetničkih škola, grafički dizajneri, fotografi i svi su pokušali da odgovore na istu temu.

radovi2

Nakon prva četiri izazova koja su krenula od septembra meseca i tema poput „Manje je više“, „Emocija“, „Izazov“ i „Supergeroji“, izazov petog po redu okupljanja je bio život.

Organizatori su želeli da dela prikažu različite poglede na život, a kako kažu dobili su interesantne predloge.

„Ideja je bila da okupimo zrele, ostvarene umetnike, ali i mlade ljude koji nikada do sada nisu izlagali. Najlepše od svega je što su neki novi klinci koji su se predstavili na prethodnim izazovima u međuvremenu već imali samostalne izložbe ili pokrenuli neke projekte. Nama je posebno drago što smo im baš mi bili vetar u leđa“, kazala je Marijana Prokopović iz Udruženja „Super građanin“ koje je organizovalo ovu manifestaciju.

radovi

Projekat je do sada podržalo više od 80 afirmisanih i neafirmisanih umetnika iz različtih oblasti umetnosti.

Svih pet kulturnih večeri na kojima su se umetnici okupljali finansijski je podržala Uprava za omladinu i sport Grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com