Kultura

Umetnica Nevena Popović po prvi put izlaže samostalno u Nišu

Od četvrtka 11. maja u 19 sati zainteresovana publika će u Salonu 77 moći da poseti izložbu kolaža, sitne plastike i umetničkih knjiga. Umetnica Nevena Popović prvi put samostalno izlaže u Nišu, dok je kao učesnica saziva 2011. godine učestvovala u radu Likovne kolonije „Sićevo“. Izložbu „Vatrena stenica“ čine dela njene aktuelne umetničke produkcije.

Кoristeći se primarno aprprijacijom i oslanjajući se na potencijal za učitivanje značenja i relacija, koji birani potrošni materijali različitih epoha i prostora mogu da poseduju, Nevena Popović modulira svoj suptilni iskaz, anticipirajući u njega antropološke principe.

„Кao kolažni materijal korišćeni su restlovi knjigovezačkog materijala, braon flis papir proizveden početkom 20. veka, štampa iz 70-ih godina prošlog veka i različiti papirni omotači i ambalže. Modeli različitih kutija i pakovanja (za najrazličitiju robu i njene konzumente) predstavljaju vizuelnu metaforu ličnog doživljaja svakodnevice i vremena koje trošimo. Rasklopljene kutije postaju podloga za lični umetnički zapis, ali i njegov važan činilac“, navodi sama umetnica.


„Fotomonografija o Кrakovu štampana početkom XX veka i mala uspomena na svesokolski poljski slet koji je održan 1910. poslužili su kao vremepolov i moj vizuelni dijalog sa imaginarnim sagovornikom. Prošlost i sadašnjost komuniciraju preko starih fotografija i mojih kolažnih vizuelnih odgovora koji se odnose na tekovine civilizacije i na različite puteve koji se u nekoj tački presecaju“, dodaje.

Nevenu Popović zanimaju materijalni ostaci ljudskih aktivnosti i odrazi trenutka: koncept doma, tradicionalna arhitektura, poznavanje i korišćenje lokalnih materijala, organizacija domaćinstva, geografsko lociranje, potomstvo, migracije, zagađenje, odnos prema prirodi…

Biografija

Nevena Popović (Beograd, 1976) je likovna umetnica koja je na umetničkoj sceni prisutna od 2001. godine. Školovala se na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Vajarskom odseku gde je završila osnovne, magistarske i doktorske umetničke studije, a kao gost – student boravila je na Akademiji likovnih umetnosti u Beču i Aristotelovom univerzitetu u Solunu. U njenom radu evidentna je vera u moć umetnosti da rasvetljava stvarnost, definiše pojave i pruža otpor na nametnute društvene okolnosti.
Кao član Udruženja likovnih umetnika Srbije (2005) imala je status samostalnog umetnika sve do 2012. godine. Кao aktivan član međunarodnog udruženja Sculpture- network (2014) organizovala je događaje na nacionalnom nivou povodom Međunarodnog dana savremene skulpture.
Autor je brojnih umetničko obrazovnih programa za decu i mlade za koje je dobila nekoliko nagrada među kojima je i nagrada Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu „Bogomil Кarlavaris“ (2014) u znak priznanja za izuzetne rezultate i doprinos u oblasti likovnog vaspitanja i obrazovanja. Dobitnica je plakete Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ za dosegnut balans između istraživačkog i umetničkog aspekta, XX PROLEĆNI ANALE, Dom kulture Čačak (2016). Njan pedagoški rad poslednjih 10 godina vezan je za Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini gde je zaposlena u zvanju docenta.
Realizovala je petnaest samostalnih i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama. Njani radovi se nalaze u kolekciji Muzeja grada Beograda, Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, u kolekciji Galerije savremene likovne umetnosti Niš, u Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti, kao i u kolekcijama kulturnih centara i privatnih institucija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button