DruštvoНекатегоризовано

Umesto parkinga, kutak za decu

Evropska nedelje mobilnosti koja se održava od 16. do 22. septembra uz jasnu poruku Bolja povezanost i Krećimo se kvalitetnije, u cilju poboljšanja uslova za kretanje dece i biciklista u saobraćaju, ali i kako bi građani smanjili upotrebu automoblia. Obeležena nizom aktivnosti, i danas je održana radionica ispred Sabornog hrama u Prijezdinoj ulici, gde će na nekoliko sati biti zabranjeno parkiranje.

Kako bi ove poruke na jednostavan i efikasan način preneli do svih učesnika u saobraćaju i obezbedili da one traju u javnom prostoru, u ovoj Evropskoj nedelji mobilnosti, organizatori su se odlučili za kreativan i umetnički pristup problemu saobraćaja.

 

“Bolja bezbednost učesnika u saobraćaju, više prostora za kretanje bez prepreka, kako za najmlađe, tako i za  osobe sa invaliditetom, bicikliste, ali i menjanje loših navika i činjenje da kretanje u gradu budu održivo i lako za sve, jesu poruke kojima se iz godine u godinu obeležava evropska nedelja mobilnosti u gradovima širom Evrope”, kazala je Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka Niš.

Oslikan deo ispred Sabornog hrama predstavlja kombinaciju etnografskih i kulturoloških elemenata, moderan prikaz elemenata narodne nošnje i ćilima, nalažišta Medijana, šalje poruku o važnosti kretanja i učenja.

Da podsetimo, Evropska nedelja mobilnosti obeležava se od 2002. godine na predlog evropske komisije.

Tanja Obradović, glavni gradski urbanista istakla je da je u Prijezdinoj ulici jedan deo zatvoren postavljanjem stubića i žardinjera za pristup vozilima, što će biti trajna mera. Obradović objašnjava da nije ukinut parking jer ta mesta nisu ni bila obeležena za propisno parkiranje, sada je taj prostor oformljen za igru najmlađih. U narednom periodu planirano je postavljanja držača za bicikle u ovoj ulici.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com