Društvo

Umesto auto-sedišta, subvencije za bicikle

Veće grada Niša usvojilo je danas rešenje o dodeli 228 auto-sedišta roditeljima čija su deca rodjena u 2020. godini, a predstavnici grada najavili su da ove godine neće biti izdvojen novac za nabavku auto-sedišta, već za kupovinu bicikala.

Pomoćnica gradonačelnice Niša Vladislava Ivković izjavila je da grad namerava da izdvoji pet miliona dinara za subvencije za nabavku bicikala, odnosno za vaučere sa fiksnim iznosom koje će dobiti gradjani koji kupe bicikl.

“Cilj nam je da na ovaj način budu sagledani svi učesnici u saobraćaju – i deca i stariji i zaposleni”, objasnila je Ivković.

Ona je dodala da je subvencionisanje nabavke bicikala predvidjeno nacrtom Programa za unapredjenje bezbednosti saobraćaja u gradu u 2021. godinu.

“Očekujemo da program uskoro usvoji Agencija za bezbednost saobraćaja, a potom i Gradsko veće, nakon čega ćemo moći da ga realizujemo”, naglasila je Ivković.

Kako je kazala, pomenuti program omogućiće da veoma značajna sredstva budu uložena u povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a izmedju ostalog će se raditi i na uredjenju biciklističkih staza.

Ivković je podsetila da je iz sredstava koja se koriste za unapredjenje bezbednosti saobraćaja u gradu, grad Niš poslednji put izdvojio 2.980.000 dinara za nabavku 720 auto-sedišta, s tim što je deo sedišta prethodnih godina bio podeljen, a 228 preostalih sedišta biće podeljeno ove godine.

Ona je rekla da se za auto-sedišta prijavilo 466 roditelja, s tim što je medju njima osmoro samohranih majki i očeva, a 11 zahteva za dodelu nije bilo validno.

Ivković je podsetila da će auto-sedišta biti dodeljena po redosledu prijavljivanja, medju njima će biti i osmoro samohranih roditelja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Dopustiš da gradom voze autobusi sa euro 3 motorima koji prave dimnu zavesu kad prolaze a onda ulicama koje nemaju biciklističke staze i koje su sužene zbog parking mesta kojima tu nije mesto, forsiraš vožnju bicikala tako što subvencionišeš kupovinu istih kako bi “unapredio bezbednost saobraćaja”! Unaprediće samo veći broj saobraćanih nesreća sa biciklistima i povećan broj plućnih bolesti i karcinoma pluća!

  2. Kalvi lopovi. Pa zasto smo mi stajali dva sata u redovim da predajemo za auto sedista?

  3. Poštovani,
    U vezi KONKURSA za subvencije za bicikl, kada je to USKORO?
    Zahvaljujem se i pozdravljam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com