Društvo

Umanjena cena zakupa tezgi na niškim pijacama

Korisnici tezgi i lokala na niškim pijacama, koji plaćaju godišnji zakup, oslobođeni su ove obaveze za jedan mesec.

Razlog je to što u aprilu, u vreme vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, pijace u nisu radile.

JKP “Tržnica” Niš se na ovaj korak odlučila kako bi zakupcima tezgi izašla u susret, jer su svesni da prodaja ove godine nije ista kao ranije.

Foto: JKP Tržnica Niš

Godišnja zakupnina je smanjena za jedan mesec, jer nijedna pijaca nije radila u aprilu, tako da zakupci nemaju obavezu plaćanja za taj mesec. Takođe, znajući da su zbog epidemije kasno počeli pijačnu prodaju, odlučili smo da cenu zakupa robnih tezgi za avgust umanjimo 20 odsto na svim našim pijacama. Spremili smo još jednu pogodnost koja se odnosi na one koji plaćaju posebnu naknadu, a to je da ukoliko u celosti plate iznos godišnje zakupnine odobrimo popust 10 odsto”, kažu u JKP “Tržnica” Niš.

Iznos posebne naknade zavisi od lokacije i same pozicije mesta na pijaci.

Najskuplja godišnja naknada na Tvrđavskoj pijaci iznosila je 74.000 dinara. Posle umanjena od 12 odsto, zakupac plaća 65.000 dinara za godinu dana. Među njima ima i onih koji zakupljuju veći broj tezgi i prema njihovim kazivanjima, niko nije nezadovoljan”, dodaju u “Tržnici”.

Foto: JKP Tržnica Niš

U ovom preduzeću ističu da su tokom godine u zakup izdali ukupno 650 tezgi na svim pijacama u gradu, dok je u avgustu i septembru bilo izdato 1.200, što je skoro dvostruko više. Zimski meseci su, po tom pitanju, standardno, slabiji. Ovog novembra u odnosu na isti mesec prošle godine, evidentan je manji broj zakupaca, navode u “Tržnici”.

Dnevna cena zakupa tezge na “Tvrđavskoj” i pijaci “Krive livade” iznosi 356 dinara sa PDV-om, dok je na “Ćele-kuli” nešto manja i iznosi 331 dinar sa PDV-om.

Foto: JKP Tržnica Niš

Podsećamo, prema nedavnoj gradskoj odluci, naknadu za korišćenje prodajnog prostora na ove tri pijace, neće morati da plaćaju vlasnici robe čija ukupna vrednost ne prelazi trostruki iznos dnevnog zakupa tezgi. Za tu namenu JKP “Tržnica“ je obezbedila posebne tezge koje su i posebno označene. Razlog ovoj odluci je suzbijanje vanpijačne prodaje.

Foto: JKP Tržnica Niš

Iz “Tržnice” podsećaju da je na svim pijacama u gradu postavljena dezobarijera, kao i da je obavezno nošenje maski i održavanje distance koliko god je to moguće. Pijačni redari koji kontrolišu primenu epidemioloških mera su prisutni na svim gradskim pijacama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com