MagazinPromo vesti

Uloga i značaj fine motorike u razvoju deteta

Tehnikom rada na abakusu, odnosno, korišćenjem obeju ruku istovremeno, stimuliše se rad leve i desne hemisfere mozga podjednako, tako da se podsticajni uticaj mentalne aritmetike SuanPan može videti gotovo u svim segmentima psiho-fizičke ličnosti deteta.

Najpre, to su bolja i jača pažnja, koncentracija i memorija, zatim podizanje samopouzdanja i potencijala deteta na viši nivo, razvoj alternativnog načina razmišljanja, bolje slušanje, razumevanje, opažanje, bolji refleksi, vizualizacija, strategija… Danas ćemo se fokusirati na finu motoriku u predškolskom uzrastu.

Razvoj fine motorike je od neprocenjivog značaja u razvoju dece. Sposobnost da se prave precizni pokreti rukom, uz istovremeno zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka, razvija se kroz odrastanje i sazrevanje deteta. Fina motorika je neophodna za izvođenje velikog broja svakodnevnih radnji, koje se kod dece, od rođenja pa do školskog uzrasta, moraju uvežbavati najčešće kroz zabavno – igrovne aktivnosti.  Tako pokreti deteta vremenom postaju sve sigurniji i precizniji, sve do momenta kada dete uzme olovku i kontrolišući je uspeva da napiše slova između dve linije.

Uticaj SuanPan mentalne aritmetike na razvoj dece predškolskog uzrasta

Autor: Pro-mens

Dete koje je dobro razvilo fino motoriku, biće sposobno da samostalno obavlja praktične aktivnosti poput radnji otvaranja i zatvaranja flašice sa vodom, da pravilno koristiti kašiku i viljušku tokom obroka, otkopča i zakopča jaknu, dugme, zaveže pertlu… Istovremeno sa razvijanjem svesti o mogućnosti brige za samog sebe, dete se polako priprema za polazak u školu, pa polako počinje učiti pravilno držati olovku, bojice, koristiti makaze…

Stimulansi vrhova jagodica prstiju igraju veliku ulogu u razvoju fine motorike.

Pored vežbanja i usavršavanja pokreta i kontrole šake za obavljane radnji koji zahtevaju preciznost  prstiju, fiziolozi su otkrili da fina motorika utiče i na nivo razvijenosti govora. Kad razvoj pokreta šake odgovara očekivanoj starosnoj dobi deteta, govor se normalno razvija. Broj reči se uvećava u očekivanim granicama, sazreva govorni aparat. Kad razvoj fine motorike zaostaje, zaostaje i razvoj govora i javljaju se poteškoće u govoru i komunikaciji. Tada su potrebne i neophodne  stimulacije za razvoj fine motorike.

PRO-MENS CENTAR
Vožda Karađorđa 47
018/250-700
FaceBook
pro-mens.com
CityOfNis

NASTAVAK >>>

Dobrodošli: svake srede, četvrtka i petka od 19-20h „Otvorena vrata“ u  Pro-mens (Ovlašceni centar programa SunaPan)

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com