Kultura

Ulični teatar iz Krakova i komad o odnosu Ministarsva prema glumcima iz Makedonije, otvara Nišvil džez teatar

Predstave „Odjeci“, rediteljke Monike Kozlowske iz Poljske i „Pirandelov cirkus“, reditelja Bojana Trifunovskog iz Severne Makedonije biće odigrane večeras na Amfiteatru na keju i Internacionalnim „Nišvil džez teatar“ zapravo počinje ova tradicionalna muzička manifestacija. Kako je najavljeno džez teatar ove godine ima slogan „Uprkos tuzi“.

Maja Mitić, umetnička direktorka i selektorka Teatarskog festivala je istakla da će se publici prvo predstaviti „Migro teatar“, ulični teatar iz Krakova. To je teatar koji ima veliku pozorišnu tradiciju, koji se bavi angažovanim temama. Večeras će raditi priču o migraciji Jevreja i njihovom postojanju, koju su već, pored svoje zemlje, izvodili u Francuskoj, Letoniji i Rumuniji.

 

Monika Kozlovska

„U predstavi su tema Jevreji, ali isto i Poljaci i Ukrajinci i bilo koje vrste migracije. Pre Drugog svetskog rata Poljska je bila multikulturalna zemlja i hteli smo da pričamo o toj multikulturalnosti kod nas i šta se desilo nakon Drugog svetskog. To je bila naša Poljska migracija, ali to je i univerzalna priča za sve države u različitim periodima“, rekla je Monika Kozlovska, rediteljka predstave „Odjeci“ iz Poljskog Krakova.

Bojan Trifunovski, reditelj predstave „Pirandelov cirkus“ iz Strumice, predstaviće se komadom, koji je paradigma današnjeg odnosa ministarstava kulture prema glumcima i pozorištu, kako on kaže, i u Severnoj Makedoniji, ali i u Srbiji.

Bojan Trifunovski

„Nikada neće da se reši problem gde je ta granica između fiktivnog i realnog, šta se desi kada suprotstaviš te dve snage u nešto zajedničko. Pošto je ovo predstava koja se bavi problemima, kao onima koje sam zatekao u pozorištu u Strumici, poput problema života cirkuzanata i glumaca, te metafore smo pretvorili u nešto što razumemo, a to je kako se naše Ministarstvo kulture brine o nama, a ne brine se nikako“, zaključio je  Trifunovski.

Umetnička direktorka „Nišvil džez festivala“ je dodala da će se u takmičarskom delu predstaviti osam predstava, a biće odigrane i dve prateće za odrasle. Svakog dana će biti odigrana i po jedna predstava za mlade u okviru programa „Jazz for kids and youth“.

Maja Mitić, umetnička direktorka

„Sutra će biti održana pozorišna radionica, a prekosutra plesna“, dodala je Maja Mitić.

Festival će otvoriti nagrađivani srpski književnik Dragan Velikić, dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade.

Ivan Blagojević

Prema rečima direktora „Nišvila“ Ivana Blagojevića, retka je prilika da se zahvali Ministarstvu kulture, koje je udvostručilo sredstva za ovaj deo festivala, koji sada iznosi milion dinara. Međutim, dodaje da je za pola miliona smanjena pomoć glavnom muzičkom delu.

„Bar poštuju ovaj segment festivala, koji polako dostiže evropske nivoe i brzo će disati za vratom ostalim, s obzirom na to da ne možemo da se upoređujemo sa ostalim kod nas, jer su to uglavnom festivali domaće ili eks-ju produkcije. Gotovo da nema čisto međunarodnih pozorišnih festivala“, poručio je Ivan Blagojević.

On je podsetio na ovogodišnji slogan festivala „Čekajući nacionalni status“ i dodao da je dok čekaju taj status, moraju da „krpe udarne rupe“ u kulturi, ne samo u Nišu, već i u celoj Srbiji.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com