Kultura

Ulični nastup folkloraca iz Azije, Amerike i Evrope oduševio Nišlije

Prešli su na hiljade i hiljade kilometara, doputovali iz Bolivije, Kostarike, Meksika, Kine, Gruzije, ali i Grčke, Bugarske i nekoliko gradova Srbije kako bi se pridružili kulturnoj misiji organizatora 11.Međunarodnog studentskog festivala folklora, Studentskog kulturnog centra Niš.

Svoju nacionalnu muziku i narodne nošnje, defileom kroz Obrenovićevu ulicu u centru Niša, predstavili su Nišlijama pozivajući ih da im se pridruže na svečanom otvaranju festivala na Letnjoj pozornici.

Preko 200 igrača iz osam zemalja Azije, Amerike i Evrope, ali i domaćina, Akademskog folklornog ansambla “ORO” SKC-a Niš, je privuklo pažnju velikog broja Nišlija koji su ih tokom defileja pozdravljali birnim aplauzom i zaustavljali ih da se slikaju sa njima. Na licima igrača osmeh, što zbog koreohrafije, ali više zbog neočekivanog gostoprimstva i topline sa kojom su ih ugostili domaćini.

“Put je bio naporan, ali kada smo videli sa koliko ljubavi su nas ovde dočekali i kada sada čujemo aplauz dok ugramo, sve pada u vodu”, kaže Roberto Sardon Orihuela. “Prvi put smo u Srbiji i Nišu i oduševljeni smo mada smo stigli tek stigli. Inače gostovali smo na mnogim evropskim festivalima, ali ovo je čudesan grad”.

Šetnjom glavnom pešačkom ulicom tradiciju i običaje predstavili su folklorci iz Bolivije, Bugarske, Gruzije, Grčke, Kine, Kostarike, Meksika i Srbije. Jedan za drugim, na Platou Stevana Sremca smenjivali su se nacionalni plesovi ansambala, a zatim je šetnja svih učesnika nastavljena do Trga kralja Milana gde su usledili novi nastupi.

Terzis Hristos, umetnički rukovodilac Folklorne grupe “Makedonija” iz Soluna, Grčka, kaže da su i oni prvi put u Nišu mada su u Srbiji gostovali već nekoliko puta.

“Predstavićemo se igrama iz okoline Soluna, a za kraj nastupa smo pripremili sirtaki koji je jako blizak srpskom narodu”, kaže Hristos služeči se pomalo i srpskim jezikom.

Da su oduševljnei onim što se dešave u Obrenovićevoj ulici, prolaznici su pokazala osmehom na svojim licima. Sve vreme dok se povorka igča kretala glavnim niškim šetalištem, građani su snimali igrače, nagrađivali ih osmesima, prilazili im da se slikaju sa njima. Najviše emocija u njima izazvali su plesači koji su došli iz Južne Amerike i Kine. Njihov peles, koreografija, kostimi, sve je bilo nešto novo što se na ovim prostorima ne sreće.

“Volim da vidim nastupe folklornih ansambala iz drugih zemalja, a posebnu pažnju privukli su igrači iz Bolivije koji imaju atraktivnu nošnju. Tu su i Meksikanci za koje znamo kako igraju, ali je gledanje nastupa uživo ipak novo za našu publiku”, kaže Sanja Petrović iz Niša.

Pravu lavinu aplauza publici su izmamili igrači iz Gruzije koji su na platou centralnog gradskog Trga kralja Milana pokazali najatraktivniji deo svog nastupa. Koreografija koju se izveli graničila se sa agrobatikom, a u prilg tome ide i njihovo ime “Leteći Gruzini”.

Slične utiske sa defilea ponela je i Nišlijka Mirjana Jovanović.

“Meni je drago što se ovakve stvari dešavaju, naš grad je pomalo tužan zbog svega što nas okružuje, ali evo, ovakve manifestacije naš grad oplemenjuju, posebno mene. Stvarno sam uzbuđena”, kaže Mirjana.

Ritmovi folklorne muzike sedam gostujućih i sedam domaćih ansambala narednih večeri čuće se u Nišu, Beloj Palanci, Ćupriji, Knjaževcu, Ražnju i Vladičinom Hanu, gde će biti održano ukupno 11 koncerata. Inače, sve ove opštine su suorganizatori Festivala koji organizuje Studentski kulturni centar sa Akademskim folklornim ansamblom “Oro”, domaćinom ovog događaja. Održava se pod pokroviteljstvom svetske organizacije CIOFF koja okuplja organizatore najboljih svetskih festivala.

Prvi od najavljenih koncerata održan je na svečanom otvaranju festivala na Letnjoj pozornici. Festival je otvorila gradska većnica resorno zadužena za kulturu, a goste je pozdravila i Dragana Petković, direktorka Studenstkog kulturnog centra Niš.

Učesnici Festivala će večeras održati koncerte u Ćupriji, Beloj Palanci i Vladičinom Hanu, sutra, 18.jula, u Knjaževcu, Beloj Palanci i Vladičinom Hanu, a u četvrtak, 19.jula, gostovaće i u Ražnju. Festival će svečano biti zatvoren 20.jula u 20,30 sati koncertom učesnika u Parku Sveti Sava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com