Društvo

Ulica starih zanata u Gradskoj bašti

Kada je u Tvrđavi u okviru JKP “Mediana” otvorena Gradska bašta istog trenutka je postala prava atrakcija za Nišlije i turiste. Vremenom je prostor oplemenjivan na različite načine što je baštu činilo još interesantnijom, a turisti su posebno želeli da se slikaju pored grba ex Jugoslavije koji se nekada nalazio na pročelju zgrade Univerziteta u Nišu. Na hiljade i hiljade turista se tu slikalo. Bašta je oplemenjena i malim zoovrtom sa domaćim životinjama, mini čitalištem za ljubitelje lepo pisane reči, a sada se najavljuje još jedna novina- Ulica starih zanata.

„Planiramo da uz saglasnost grada Niša krenemo sa rekonstrukcijom garaža koje se nalaze u okviru bašte, a kasnije, to nam je u planu, napravimo i više lokala koje bi raspolagali zanatlije grada Niša. Bašta je završno mesto svakog turiste koji dođe u Niš. Oni obiđu Kazandžijsko sokače, Obrenovićevu ulicu, uđu u Tvrđavu i njen obilazak završe u našoj bašti. Na kraju svog “putovanja kroz Niš” ovde bi mogli da kupe neki souvenir koji bi poneli sa sobom”, kaže Dragoslav Pavlović, direktor JKP “Mediana”.

On dodaje da bi dobro da u samoj bašti i Turistička organizacija Niša ima svoju kancelariju gde bi turisti mogli da dobiju informacije o gradu.

Pavlović ističe da je u pripremi i projekat Ulice starih zanata.

„Ukoliko nam Zavod za zaštitu spomenika kulture izradi projekat i dostavi nam ga u narednih petnaestak dana  trebao bi da , uz saglasnost Privredno ekonomskog saveta grada Niša, za mesec i po do dva, počnemo sa potpisivanjem ugovora sa zanatlijama i Gradom, kako bi rekomstrukciju mogli da realizujemo”,  objašnjava  Pavlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com