Društvo

Ulica na Trošarini dobija naziv po Amerikancu koji je herojski stao pred okupatore da zaštiti Srbe

Skupstina Grada Niša usvojila je predlog Srpsko-Američkog kluba prijateljstva da jedna ulica u Nišu dobije naziv Douglas Meriwether Dold po velikom srpskom prijatelju iz prvog svetskog rata.

Predsednik Komisije za nazive ulica Bojan Marinković kaže da će ime ovog heroja, koji je lečio srpske vojnike od tifusa dobiti Pahorska ulica u niškom naselju Trošarina.

Za Daglasa Merivedera Dolda građani Niša su čuli kada je Laboratoriji na Klinici za kardiohirurgiju ponela njegovo ime. Tada je direktor ove klinike i predsednik Kluba američko-srpskog prijateljstva dr Dragan Milić pokrenuo i inicijativu da ime ovog dobrovoljca u Velikom ratu ponese i jedna ulica u Nišu.

“Hvala svim poslanicima Skupstine Grada Niša što su iz zaborava otrgli coveka koji je spasio naš grad i njegove stanovnike od pokolja i razaranja i koji je dao svoj vid lečeći stradalni srpski narod. Grad Niš je pokazao da ne zaboravlja svoje prijatelje i dobročinitelje”, rekao je dr Dragan Milić.

Dold je bio šef američke misije Crvenog krsta koji je 1915. godine, u trenutku najvećeg stradanja i razaranja Srbije, zajedno sa tadašnjim vladikom niškim Dositejem sačekao na obodu Niša (baš u delu grada gde je danas Trošarina) okupatorsku vojsku i spasao gradjane Niša i Grad Niš od ubijanja i razaranja pretnjom da Amerika neće tolerisati zločine prema srpskim civilima.

Potom se, pošto je bio student medicine sa Kolumbija Univerziteta priključio lečenju srpskog naroda i srpske vojske od pegavog tifusa koji je bio glavni uzrok umiranja.

Za lečenje je koristio poseban prašak za trebljenje vaši koji je stizao iz Amerike. Nakon prevelike i prekomerne izloženosti prahu, lečeći srpski narod, zbog agresivnog delovanja praha Dold je oslepeo.

Svoju ulicu u Nišu dobića i funkcioner Srpske radikalne stranke Zoran Krasić. On je bio ministar trgovina i narodni poslanik, a preminuo je 2018. godine. Takođe će Skopljanska ulica koja se nalazi na teritoriji GO Medijana biti preimenovane u ulicu Miše Blama, na predlog Nišvilla.

Odbornik Ruske stranke Miroslav Milosavljević predložio je Odboru za imenovanje ulica i trgova promenu naziva ulice Dragiše Cvetkovića. Ovaj predlog nije razmatran na sednici Skupštine.

PROČITAJTE JOŠ:

Slike iz Srbije i Niša poslednje su koje je Dold video

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com