Kultura

Ulazak u godinu Zmaja biće obeležen i u Nišu

Proslava kineske Nove godine sa Zhejiang Vu Opera Troupe u Narodnom pozorištu Niš

U saradnji sa Vladom Republike Srbije, ambasadom Narodne Republike Kine u Srbiji i Institutom za pojas i put, Narodno pozorište Niš je domaćin kineske opere Zhejiang Vu Opera Troupe 29. januara, koja će biti izvedena povodom proslave Kineske Nove godine.

Zhejiang Vu Opera Research Institute osnovan je 1956. godine kao Zhejiang Vu Opera Troupe. Njihove nastupe gledali su čuveni kineski lideri Mao Cedung, Džou Enlai, Đijang Cemin, Žu Rongđi, Si Đinping, Li Kećijang i mnogi drugi. Od 2009. godine, Ministarstvo kulture i turizma NR Kine poverilo je ovoj trupi misiju gostovanja širom sveta, a njihovi nastupi su krasili bine u Singapuru, SAD, Francuskoj, Austriji, Nemačkoj, Portugalu, Brazilu, Kubi, Peruu, Južnoj Africi, Malaviju, Zambiji, i još 51 državi širom sveta. Učestvujući u kulturnim razmenama, trupa je imala više od 300 nastupa, a u okviru projekta kineskog Ministarstva kulture „Srećna Kineska Nova godina“, operu je pogledalo dva miliona gledalaca. Jedna je od najpopularnijih kineskih umetničkih trupa i smatra se za autentičnog predstavnika kulture provincije Džeđang i cele NR Kine.

Trupu čini 27 umetnika, plesača, pevača i muzičara. Nastup čine operete koje u sebi imaju sadržane crte iz svakonevnog života, Započinje performansom sa Morskim Zmajem, kroz koji se na aktivno učestvovanje poziva i publika, a zatim se priča razvija kroz niz zanimljivih i duhovitih obrta. U okviru opere postoje i dve solo deonice, gde muzičari izvode kompozicije na Suona i Hui Hu tradicionalnim instrumentima. Wu Opera ili Jinhua Opera, ima istoriju dugu preko 500 godina. U sebi sadrži šest različitih vokalnih stilova, bogat, vizuelno dopadljiv i efektan način da dočara svakodnevni život. Od 2008. godine je svrstana u nacionalno nematerijalno kulturno bogatstvo.

Nastup traje 1 sat i 45min, a besplatne karte za ovo izvođenje mogu da se podignu na blagajni pozorišta. Radno vreme blagajne naredne nedelje je od 11.00 do 14.30 i od 17.00 do 20.00.

Ulazak u godinu Zmaja planiran je da kroz niz kulturnih manifestacija upozna građane Srbije sa bogatom kulturom Narodne Republike Kine. Ove aktivnosti imaju za cilj jačanje veza u domenu kulture i razmenu vrednosti između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, promovišući međusobno razumevanje, prijateljstvo i saradnju u okviru Inicijative Pojas i put.

Obeležavanje kineske Nove godine šesti put u Srbiji

U Srbiji od 29. januara do 19. februara, nizom manifestacija i kulturnih programa u Nišu, Novom Sadu, Smederevu i Beogradu biće obeležena kineska Nova godina.

Centralna proslava biće održana u petak, 9. februara, u Beogradu, na platou ispred TC Galerija – Beograd na vodi, uz obraćanje visokih zvaničnika Republike Srbije, ambasadora NR Kine u Srbiji Li Minga i predstavnika Instituta za pojas i put. Osim Beograda, kao i prethodne godine, kineska Nova godina biće obeležena u više gradova Srbije: u Nišu (29. januara), Novom Sadu (30. januara), Smederevu (6. februara).

Kao pokazatelj prijateljstva između dve zemlje, JP Pošta Srbije izdala je posebnu poštansku markicu povodom ovog praznika i ulaska u Godinu zmaja.

U saradnji sa najvećim evropskim festivalom mladih, Egzitom, biće izvedena i specijalna karnevalska povorka sa kostimom zmaja, koja će biti predstavljena i na Petrovaradinskoj tvrđavi tokom ovogodišnjeg izdanja festivala.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com