Društvo

Ukusno, a zdravo! Učenici spremali zdravu hranu i promovisali zdrave stilove života

Učenici i nastavnici Ugostiteljsko turističke škole u Nišu i ove godine obeležili su Svetski dan zdrave hrane. Uz razne specijalitete i poslastice na bazi voća, promovisana je zdrava ishrana u ovoj školi.

Učenici tradicionalno obeležavaju ovaj dan, pa su i sada spremili mnoge zdrave specijalitete, ali su pokazali da nije teško pripremiti zdravu hranu.

„Kao i svake, i ove godine obeležavamo Svetski dan zdrave hrane. Tu je mnogo ukusnih i zdravih namirnica. Imamo pečene jabuke, zdravo voće, projice i sve to bez aditiva. Pored divnog mirisa, sve je ukusno, što aktivira sva naša čula. Namirnice su spremli prvenstveno učenici uz pomoć profesora koji su tu kao mentori“, kazala je direktorka škole Dragana Minčić.

Profesorka škole Suzana Stevanović, podseća da u svetu, nažalosti oko 40% svetske populacije ne može sebi da priušti zdrave i bezbedne namirnice.

“Zbog toga je važno da se odgovornije ophodimo prema hrani. Kako bismo sprečili bacanje i gomilanje hrane, najbolje je kupovati samo ono što je potrebno”,  poručuje profesorka.

Učenica ove škole Anastasija Jovanović koja je učestvovala u spremanju ovih đakonija poručuje svojim vršnjacima da je sveže voće uvek dobra užina, kao i kolač bez šećera.

Glavni cilj obeležavanja Svetskog dana hrane je unapređenje sigurnosti hrane širom sveta, posebno u kriznim vremenima.

U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com