Društvo

Ukrasili ulaz, a deci podelili paketiće. Novogodišnje raspoloženje u Knjaževačkoj ulici u Nišu

Ulaz zgrade u Knjaževačkoj ulici u Nišu uvek je sređen, ali pred novogodišnje praznike oni su se potrudili da dekoracijom još više usreće najmlađe kojima su podelili i paketiće. Ovo je jedna od retkih zgrada u Nišu koja ima likovni atelje i teretanu. Upravnik zgrade Zvonimir Vasković kaže da je ideja da svima bude lepo, ali i da deca na vreme steknu stambenu kulturu i nauče da čuvaju prostor u kome žive.

Ulaz je prepun cveća koje je sada dodatno upotpunjeno i novogodišnjom jelkom kao i novogodišnjim ukrasima. Stanari su sa ukrašavanjem zgrade počeli pre nekoliko godina, a od pre tri godine dele i novogodišnje paketiće najmlađima. Tako je bilo i 25. decembra uveče kada je mališane u posebnoj prostoriji za to koja služi za sastanke kućnog saveta dočekao lično Deda Mraz sa svojim malim pomoćnikom, Vilenjakom.

Foto: V.P.

Deca su dobila paketiće koji su brižljivo pripremljeni, posebno za devojčice i posebno za dečake. Da bi dobila paketić deca su morala ili da odrecituju ili da otpevaju neku pesmicu, a onda bi usledilo i slikanje sa Deda Mrazom. Tako se sve pretvorilo u malu pripredbu koju su pripremili sami stanari. Inicijator svega je Zvonimir Vasković, oficir u penziji i stanar zgrade.

„Na ovaj način želimo da damo pozitivne primere mladima, posebno u ovom vremenu kada je u ofanzivi dehumanizacija i otuđivanje. Najmanje što možemo je da im damo primer da druženje, odnos među ljudima, ljubav, pažnja, čine osnovu svakodnevnog zadovoljstva i svakodnevni život. Najbitnije da to gotovo ništa ne košta ili vrlo malo, ali je mnogo vredno za onoga kome se daje. Milosrđe i davanje je poklon sebi, onaj ko daje lepo se oseća“, kaže Zvonimir Vasković i dodaje da je nakon podele paketića organizovana i žurka za decu na kojoj su se oni družili, igrali, pevali.

Foto: V.P.

Deca se takođe potrude za praznike, pa svojim likovnim radovima oplemena prostor u zgradi u kojoj stanuju.

„Od dečijih radova u holu zgrade pravimo izložbe od dečijih radova.Radovi su izloženi i u celoj zgradi, od haustora do poslednjeg sprata. Njihovi radovi ulepšavaju stepenište zgrade, a osim toga to je primer za decu da od malih nogu nauče da žive u čistom i uređemom prostoru, da vode računa i da čuvaju mikro sredinu u kojoj žive. Nastojimo da dečicu od malena naučimo da su druželjubivi i da nisu sebični jer su to osnovne ljudske osobine koje treba negovati od malih nogu“, ističe Vasković.

Foto: V.P.

Stanari se trude se da zgrada bude uređena tokom cele godine, ali su mislili i na slobodno vreme stanara pa su u podrumu zajedno napravili i mini-teretanu, likovni atelje i kutak za finansije. Zajedničke prostorije u zgradi sami kreče, na svakih nekoliko godina fasadna cigla u hodnicima zgrade se premaže posebnom bojom pa izgleda kao da je juče postavljena, a na svakom spratu su slike koje su napravila deca. Po hodicima ne smaju da se ostavljau stvari. Samo je majkama sa malom decom dozvoljeno da ostave kolica na za to predviđeno mesto kako ih ne bi nosile uz stepenište.

Foto: V.P.

„Upravo mikroceline kao što su ulazi u zgrade su vrlo bitne jer čine jednu zajednicu i odnos u zajednici. On može da se gaji samo uz malo volje i strpljenja. Važno je da prihvatamo ono što je pozitivno. Komšije međusobno sarađuju i to je dobro jer je prvi komšija najbolji rođak, on je tu prvi koji vam se nađe kada vam je nešto potrebno“, kaže Zvonimir Vasković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com