Hronika

Ukrajinski obaveštajac plaši se za bezbednost supruge i ne želi da svedoči pred sudom u Nišu

Andrij Naumov, ukrajinski obaveštajac, okrivljen za krivično delo pranja novac jer je juna prošle godine pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju vozilom u kome se nalazilo 608.000 evra i 125.000 dolara, zatražio je danas u Višem sudu u Nišu da njegova supruga Ana Ravenko ne svedoči jer bi joj dolazak na glavni pretres ugrozio bezbednost.

Svedočenje pred sudom Ane Ravenko, predložili su Naumovi advokati, pa su nakon toga povukli taj predlog.
Više javno tužilaštvo, međutim, nije odustalood predloga da na glavnom pretresu svedoči advokat iz Ukrajine Vadim Fridman, mada se tome usprotivio i sam Naumov i njegovi branioci.

Za Fridmana su i okrivljeni i njegov otac Oleg Naumov ranije izjavili da je uspešan poslovni čovek, koji je Olegu pozajmio 530.000 evra za otvaranje novog televizijskog kanala, ali ih je ovaj ustupio sinu i snaji za kupovinu kuće u Turskoj.

Naumov je danas ponovio da je novac legalno stečen u Ukrajini i da je o tome kao dokaz dostavio potvrdu iz poreske uprave o prihodima i Fridmana i njegove supruge.

„U toku istrage sam dva puta ispitivan o poreklu novca, objasnio sam da se radi o sredstvima poslovnog partnera moga oca, naveo sam i naziv njegovog preduzeća, a ništa od toga tužilaštvo nije proverilo“, izjavio je Naumov.

On je kazao da je „talac situacije“, aludirajući na to što Ukrajina traži njegovo izručenje iz političkih razloga te onemogućava da u Srbiji dokaže nevinost.


Advokatica okrivljenog Olivera Gošić je kazala da insistiranje tužilaštva na Fridmanovom svedočenju „nije fer“ u situaciji kada se zna da je zbog ratnih sukoba zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima mlađim od 65 godina.

Ona je kazala da insistiranje na njegovom svedočenju ima za cilj da Naumov što duže ostane u pritvoru u Srbiji.
Advokat okrivljenog Momčilo Kovačević upozorio je da šta god Viši sud u Nišu i tužilaštvo zatraže od Ukrajine, ljudima koji se u tim zamolnicama pominju prave se u toj zemlji ozbilnji problemi jer je očigledno da je „glavni glumac u toj zemlji počeo i da režira“.

„Vadim je u aprilu saslušan u ukrajinskom tužilaštvu, predao je poresku prijavu za sebe i suprugu, mi smo tražili te dokaze ali se kao i svaki put, to iskomplikovalo. Nisu nam ništa od toga dostavili, Fridmana prikazuju kao nekog mafijaša, a radi se o čestitom advokatu“, kazao je Kovačević.

Tužilac Jasmina Jovančić rekla je da je u toku postupak po zamolnici za Feidmanovo saslušanje te da očekuje da će u najkraćem mogućem roku Ukrajina postupiti po njoj.

Takođe, kazala je da je neophodno proceniti Fridmanovo finansijsko stanje radi ocene verodostojnosti ugovora o zajmu koji je krunski dokaz Naumove nevinosti.

Odbrana je insistirala da se Naumovu ukine pritvor određen zbog opasnosti od bekstva jer se već nalazi u ekstradicionom pritvoru s obzirom na to da srpsko pravosuđe još nije odlučilo o zahtevu Ukrajine za njegovo izručenje.

Njegov branilac Olivera Gošić ukazala je da dvostruki pritvor predstavlja „pravni apsurd“ te da bi ukidanje onog određenog zbog dela za koje mu se sudi u Srbiji, Naumova i dalje zadržalo u ekstradicionom.

Međutim sudsko veće kojim predsedava sudija Višeg suda Aleksandar Teodosić je ovaj predlog odbilo zbog mogućnosti da Naumovu bude ukinut ekstradicioni pritvor uz navod da okolnosti zbog kojih mu je određena najteža mera za prisustvo suđenju i dalje stoje.

Suđenju je dnas pvi put prisustvovao advokat iz Strazbura Oleksandar Ovčinikov koga je Naumov angažovao u nameri da svoje pravne interese zaštiti pred tamošnjim Međunarodnim sudom za ljudska prava.

Naumov je nekada radio u Državnom tužilaštvu. Službi bezbednosti Ukrajine te Državnoj agenciji za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred početak rata sa Rusijom a nakon hapšenja predsednik Volodimir Zelenski oduzeo mu je čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom.

Ukrajina traži njegovo izručenje zbog sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih a o njenom zahtevu treba da odluči srpsko Ministarstvo pravde.

Naumov se protivi izručenju koje bi po rečima njegovih advokata za njega praktično značilo smrtnu kaznu.
Advokat Olivera Gošić je po izlasku iz sudnice istakla da su sudski postupci, koji su u međuvremenu pokrenuti protiv Naumova u Ukrajini politički obojeni i da bi toga morali da budu svesni naši državni organi.

„Predsednik Ukrajine o njemu govori kao o izdajniku. Sasvim je sigurno da Naumov u toj državi neće imati fer suđenje. Ukoliko Vas predsednik države koja je u ratu proglasi izdajnikom, koji je to sud koji će da vas oslobodi“, istakla je Gošić.

Za krivično delo pranje novca Krivični zakonik predviđa zatvorsku kaznu od maksimalno 10 godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com