Društvo

Uklanjanje divljih deponija godišnje košta koliko izgradnja vrtića

Divlje deponije predstavljaju veliki problem grada Niša. Na njihovo uklanjanje troši se ogroman novac, a posledice zagađenja životne sredine su nesagledive. Samo prošle godine taj iznos je bio više od 70 miliona dinara, koliko otprilike košta izgradnja manjeg vrtića.

Gradsko veće grada Niša usvojilo je program uređivanja i čišćenja divljih deponija, koje su locirane na teritoriji svih pet gradskih opština. Njihovo uklanjanje obavljaće JKP Medijana u periodu od avgusta do novembra ove godine.

Program obuhvata 23 divlje deponije. Obišli smo sve te deponije i procena je da tamo ima 3.500 metara kubnih otpada. Prema jediničnoj ceni, uzetoj iz programa poslovanja JKP Medijana, ukupna vrednost radova na čišćenju i uređenju divljih deponija, za 2018. godinu, iznosi oko četiri miliona dinara”, kaže Ivana Krstić sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Iako postoji gradska odluka o kažnjavanju onih koji odlažući smeće na nepropisan način krše komunalni red, od početka ove godine, zbog nepropisnog odlaganja smeća izrečeno je samo deset prekršajnih kazni. Među njima je osam građana čija novčana kazna iznosi po 6.000 dinara i dva preduzetnika koji će na ime kazne morati da plate po 20.000 dinara.

U toku prošle godine Komunalna policija je izdala ukupno 12 prekršajnih naloga za nepropisno odlaganje smeća, što je minoran broj u odnosu na stvaran broj onih koji na ovaj način krše komunalni red. Iz tog razloga se neprestano apeluje na građane da prijave svaku divlju deponiju i one koji nepropisno odlažu smeće ili na bilo koji način krše komunalni red.

Rad Komunalne policije organizovan je 24 časa u tri smene, a broj telefona na koji se može obaviti prijava je 018/415-02-02. Kršenje komunalnog reda građani mogu prijaviti i putem meila: komunalna.policija@gu.ni.rs.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com