PolitikaVirus Korona

Ukinuto vanredno stanje u Srbiji

Poslanici su usvojili i Zakon o važenju uredbu koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku.

Nadležne izborne komisije će 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.

Vanredno stanje je zbog epidemije koronavirusa uvedeno 15. marta, a kako Narodna skupština nije bila u mogućnosti da se sastane, tu odluku su zajednički doneli predsednik Srbije, predsednica parlament i premijerka.

Skupština je odluku o uvođenju vanrednog stanja potvrdila 29. aprila.

Premijerka Ana Brnabić se u obraćanju na kraju sednice zahvalila svim građanima koji su poštovali mere i rekla da se neće stideti kada se sete ovog perioda i da Srbija ima razloga da se ponosi.

“Moći ćemo da se ponosimo kako smo se borili, koliko smo bili hrabri, kako smo na prvo mesto stavili ljudski život, ne politiku”, rekla je premijerka Brnabić.

Ukidanje vanrednog stanja, uključujući i policijskog časa, ne znači i da neke mere uvedene tokom borbe sa koronavirusom neće ostati na snazi.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com