Hronika

Ukinut pritvor hakerima iz Niša čije izručenje traže SAD

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je pritvor za sedam okrivljenih, čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države zbog sumnje da su učestvovali u računarskoj prevari putem lažnih investicionih platformi i odredio im meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (kućni pritvor uz nanogicu).

Pritvor je ukinut za U. S., N. К., A. S., A. SE., M. M., N. D. i N. M. i zamenjen pomenutom merom, pošto je Apelacioni sud uvažio žalbe njihovih branilaca i preinačio rešenje Višeg suda od 30. novembra kojim im je pritvor bio produžen, rekla je Tanjugu portparol suda Mirjana Piljić.

Okrivljenoj u ovom slučaju, državljanki Filipina sa boravišem u Nišu, Кseniji F. A. К., krajem oktobra je ukinut pritvor i takođe određen kućni pritvor, jer je očekivala porođaj.

Još troje okrivljenih čije izručenje traže SAD je još uvek u pritvoru, a to su К. К. kao i M. P. i B. R.

Piljić je dodala da po nalaženju Apelacionog suda razlozi koje je dao prvostpeni sud za produženje pritvora sedmoro okrivljenih više nisu dovoljni i opravdani za njihovo dalje zadrzanje.

“Radi se o činjenicama i okolnostima koje su protekom vremena izgubile na značaju i težini, i u nedostatku novih činjenica ti razlozi nemaju značaj i snagu koju su imali na početku vođenja ovog postupka i ne mogu biti osnov za primenu najteže mere obezbeđanja prisustva okrivljenih produženje pritvora”, smatra Apelacioni sud.

Inače, Posebno odeljenje Višeg suda Beogradu je 23. oktobra utvrdilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje svih 11 okrivljenih od kojih se njih 10 protivilo izručenju, dok je jedan okrivljeni – A. S. prethodno dao saglasnost za izručenje.

Na ovo rešenje, okrivljeni i njhovi advokati uložili su žalbe o kojima treba da raspravlja Apelacioni sud.

U svakom slučaju, konačnu odluku o izručenju doneće ministar pravde Srbije.

Posebno odeljenje Višeg suda je utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za izručenje 11 okrivljenih radi vođenja postupka pred Okružnim sudom u Severnom okrugu u Teksasa.

Teskaški sud ih tereti za “zaveru u izvršenju prevare koja uključuje elektronsku komunikaciju” i zbog “zavere u pranju novca” prema zakonima SAD.

Nakon njihovog hapšenja je saopšteno da se svih 11-oro sumnjiče da su kao organizovana kriminalana grupa od 2011. godine do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je, kako se sumnja, pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem video-konferenciskih veza upućivali da prebace svoje “investicije” na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Sumnja se da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com