Društvo

Pokrenuta inicijativa da ORTOPEDSKA KLINIKA nosi ime – PROF. DR MILORAD MITKOVIĆ

Od svetski priznatog i nagrađivanog naučnog radnika, inovatora, niškog akademika i jednog od najpoznatijih hirurga- ortopeda u zemlji i inostranstvu, prof. dr Milorada Mitkovića, koji je pre nedelju dana preminuo od posledica bolesti izazvane koronavirusom, na komemoraciji u njegovu čast, održanoj u amfiteatru Medicinskog fakulteta niškog Univerziteta, oprostili su se njegovi prijatelji, kolege i dugogodišnji saradnici.

Zbog njegovih zasluga i legata, direktor niškog Univerzitetskog kliničkog centra, pokrenuo je inicijativu, da Klinika za ortopediju, ponese njegovo ime.

Komemoraciji u čast prof. dr Milorada Mitkovića, koji je svojim dugogodišnjim radom, zalaganjem i posvećenošću, pomogao da hiljade pacijenata ponovo stane na noge i lekara čiji su izumi u ovoj oblasti medicine, spasili na stotine i hiljade života, sem porodice i bliskih prijatelja, prisustvovala je gotovo čitava stručna medicinska javnost Niša.

Tokom izlaganja njegove biografije i dugog profesionalnog puta, na kome bi mogli da mu pozavide i najbolji svetski stručnjaci iz oblasti medicine koju je čitavog života usavršavao, dekan Medicinskog fakulteta niškog Univerziteta, prof. dr Dobrila Stanković Ilić, sa setom u glasu, izjavila je da je smrt prof. Mitkovića, nenadoknadiv gubitak za Medicinski fakultet, za kolege, ali i za sve buduće generacije, koje su još mnogo toga, mogle da nauče od njega.

U emotivnom govoru prvog čoveka niškog Univerzitetskog kliničkog centra, prof.dr Zorana Perišića, svi okupljeni i oni koji su ga lično poznavali i oni koji nisu, mogli su čuti, da je prof. dr Milorad Mitković, sem ogromnog stručnjaka i naučnika, on pre svega bio dobar čovek, zlatnog srca, koji je pored svih nagrada i priznanja, trebalo da dobije medalju i za to.

“Malo ljudi će za života postati legenda i Milorad, naš profesor i naš akademik je postao legenda, mnogo pre nego što je umro. Slušajući sve ovo o jednom divnom čoveku, znam da će ova komemoracija ostati uskraćena za sate i dane onoga što bi mogli da izgovorimo o njegovim delima, a znam da bi danima mogli da čitamo imena ljudi, koji su mu i dok je bio živ palili sveću u crkvi, zbog onoga što je učinio za njih, za ljude koji su prohodali, koji su mogli da se vrate normalnom životu. Tako je naš Milorad, postao legenda za života. Šta god mi pomenuli danas, nećemo pomenuti ni promil onoga što je prof. Mitković uradio. Univerzitetski klinički centar je bio, jeste i biće ponosan, što je Milorad Mitković bio naš član, direktor 21 godinu, što je ostavio legat desetinama i stotinama lekara, koji su zahvaljujući njemu, mogli da pruže delić, ili sve ono što je pružao profesor Mitković i sve ovo što ćemo danas reći i sve one nagrade koje je zaslužio je malo, naspram onoga što je on dao svojoj zemlji, društvu, pacijentima u svome gradu, ali i u drugim zemljama i gradovima. Čovek koji nikada nije podigao ton, koji je uvek našao vremena i za kolege, za pacijente, a siguran sam za i svoju porodicu i prijatelje. Zbog svega ovoga, pokrenuću inicijativu da ortopedska klinika niškog Univerzitetskog kliničkog centra ponese njegovo ime i da ga na taj način, večno sačuvamo od zaborava”, rekao je prof. dr Perišić.

Poslednji pozdrav, u ime svih kolega sa Klinike za ortopediju, uputio je i direktor klinike, prof. dr Ivan Micić.

“Tokom svih ovih godina, svi smo učili od našeg profesora Milorada, zadivljeno prihvatali sve njegove inovacije i patente i zaista sam ponosan, a verujem i sve naše kolege, što sam ga poznavao i radio sa njim. Njegovi patenti su poznati svuda u svetu, ostavio je neizbrisiv trag u oblasti hirurgije ortopedije, a na hiljade ljudi, verovatno i danas hoda normalno i živi normalno svoj život”, istakao je prof. Micić.

Prof. Milorad Mitković, bio je jedan od prvih stalnih članova SANU i član mnogih stručnih udruženja i organizacija. Autor je na stotine naučnih radova i nekoliko stručnih udžbenika i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Prof. dr Milorad Mitković, preminuo je 7. aprila, u svojoj 71. godini, u kasnim večernjim satima u Univerzitetskom kliničkom centru, gde je vodio višednevnu bitku za život lečeći se od bolesti izazvane Kovidom-19.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Isto bi smo zamolili da se u Lebanu pokrene inicijativa da se imenom dragog nam prof.dr.Mitkovića nazove jedna od ulica i da se napravi bista ispred Doma Zdravlja.U znak velike zahvalnosti i bola zbog gubitka ovakvog čoveka.

  2. Mnogo mi je zao, saucesce porodici. Veliki covek, njegov rad na mom kolenu je veciti dokaz savrsenstva u medicini. Vecna mu slava, puno hvala. Pocivaj u miru dragi doktore, stalno se rado setim tebe. Kao da Si ziv.

  3. Poslednji pozdrav velikom čoveku i hirurgu dr Mitkoviću. Hvala za sve što si učinio za nas porodica Pantelić iz Čačka.

  4. Čini mi se, dan ne prođe a da se i danas ne setim divnog profesora Mitkovića. Dane sam provela u bolnici i znam da mi je svaki put operaciju radio kao nekom svom. Hvala za sve što je učinio za mene. Večna slava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com