Zdravlje

UKC Niš dobio preko potreban aparat za lečenje raka dojke

Univerzitetski klinički centar u Nišu dobio je najsavremeniji sentinel aparat koji se u koristi u dijagnostici i lečenju pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke, bez kojeg je ta zdravstvena ustanova bila poslednjih 12 godina.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu niškog UKC-a navodi se da je senitel vredan 50.000 dolara, a donirao ga je Rotari klub Niš u okviru globalne akcije “All for her” koja se simbolično realizuje u oktobru, Medjunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke.

Senitel, kako je objašnjeno, daje informaciju da li se karcinom proširio na obližnje limfne čvorove ili druge organe i lekarima pomaže u proceni rizika da li su ćelije tumora razvile sposobnost širenja na druge delove tela.

Foto: UKC Niš

Kod pacijenata u ranoj fazi bolesti, navedeno je, moguće je izbeći opsežnije operacije limfnih čvorova, smanjujući potencijalne komplikacije prilikom hirurške intervencije.

U saopštenju je takodje rečeno da je prvi sentinel u Univerzitetski klinički centar Niš stigao 2000. godine, ali da je “na žalost usled kvara i nemogućnosti servisiranja”, bez tog aparata najveća zdravstvena ustanova na jugu Srbije funkcionisala već 12 godina.

Rečno je i da su sentinel aparat poput ovog koji je doniran niškom Kliničkom centru do sada u našoj zemlji imali jedino Instituti za onkologiju u Beogradu i Novom Sadu.

Karcinom dojke je najčešće primarni maligni tumor kod žena i od njega godišnje u našoj zemlji oboli više 4.000 žena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com