Društvo

Ujednačeni računi za grejanje

Gradsko veće donelo je zaključak kojim se Toplani preporučuje novi algoritam za obračunavanje cene grejanja. Oni podvlače da novi način obračunavanja ne donosi poskupljenje i da krajnja, ukupna cifra ostaje ista.

Kako objašnjavaju u Gradskom veću, Nišlijama će na februarskom računu biti obračunato 70% potrošnje, kao i na martovskom, dok im je na januarskom obračunato 60% potrošnje. Sav ostatak (40% januar + 30% februar + 30% mart) sabira se sa aprilskom potrošnjem a zatim se deli na četiri jednake rate – koje se plaćaju aprila, maja, juna i jula. Taj iznos naći će se i na računima za avgust i septembar – što je ujedno i akontacija za novembar i decembar. Oktobra će Nišlijama stići onoliko koliko budu potrošili.

Novembra će im stići naplata za novembarsku potrošnju, umanjena za avgustovsku akontaciju, a decembra će se od iznosa za potrošnju poslednjeg meseca u godini oduzeti septembarska akontacija.

Ovo praktično znači da za prosečan stan, od 53m2, račun ne bi smeo da bude veći od 9 000 dinara a ne bi bio manji od 3 500. Do ovih cifara došli smo na osnovu potrošnje iz prethodne godine i analizom prethodne sezone. Dakle, za prosečan stan od oko 53m2 račun tokom letnjih meseci biće oko 3500 dinara.“, navodi Miloš Milošević, član Gradskog veća.

On dodaje da će biti manjih odstupanja u zavisnosti od stana i da će to biti fiksni iznos na računu, već da je to prosek na osnovnu parametara i dodaje da se ovi iznosi odnose na ukupan račun za grejanje a ne na celokupan račun objedinjene naplate.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com