Hronika

Uhapšeno osam osoba, među njima i bivši državni sekretar iz Niša

Uticao na rukovodioce pet niških škola

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, nakon višemesečne predistražne aktivnosti, uhapsilo je osam osoba pod sumnjom za korupciju i zloupotrebu službenog položaja, saopšteno je iz ove institucije.

Osumnjičeni su N.R., M.V., J.D., B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R. u periodu od 1. decembra 2023. do 6. jula 2024. godine, u Beogradu i Nišu, osumnjičeni N.R., kao državni sekretar u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, zloupotrebio je svoj položaj kako bi posredovao u nelegalnim poslovima. N.R. je, koristeći svoj službeni položaj, zahtevao i primio poklone od osumnjičenog M.V, vlasnika kompanije „Avenija Sistem“ DOO iz Niša, prenosi Blic.

Oglasio se ministar Dačić povodom hapšenja bivšeg državnog sekretara Ministarstva prosvete.

„Policijski službenici SBPOK-a u saradnji sa pripadnicima BIA, a po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su u Nišu N.R., bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, jer je koristeći svoj položaj uticao na rukovodioce pet školskih ustanova sa teritorije grada Niša da u postupku nabavki – radova na investicionom održavanju objekata, dodele ugovore privrednom društvu Avenija sistem, a zauzvrat tražio novac“, rekao je Ivica Dačić, piše N1.

M.V. je ponudio i dao poklon N.R. kako bi ovaj posredovao kod osumnjičenih B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R., direktora i dekana obrazovnih ustanova u Nišu, da izvrše radnje koje se inače ne bi smele izvršiti. Osumnjičeni su, uz pomoć J.D., zaposlenog u „Avenija Sistem“ DOO, pružali savete i uputstva za izvršenje krivičnog dela, te stavljali na raspolaganje sredstva za njegovu realizaciju.

Pod uticajem N.R., osumnjičeni B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R. zloupotrebili su svoj službeni položaj, favorizujući „Avenija Sistem“ DOO u postupcima javnih nabavki, omogućavajući kompaniji dobijanje poslova adaptacije obrazovnih ustanova bez konkurencije, čime su pribavili nezakonitu korist za „Avenija Sistem“ DOO.

N.R. je od M.V. primio poklone u vrednosti ne manjoj od 24.000 evra za trgovinu uticajem, čime su počinili pet krivičnih dela trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja. Svi osumnjičeni će u zakonskom roku biti privedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal radi saslušanja.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti privedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal radi saslušanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ko su uhapseni dekani i direktori skola sto se ne objavi,
    A ova cifra od 24000€ na 5-6 osoba i nije neka cifra, bolje da se ispita zasto prskanje komaraca godisnje nislije kosta 500.000€ a prosle godine 50.000 to je puta 10..
    Mozda sto su beogradske firme pa tu se ne dira ali je korupcija velila sigurno i vidljivo je vise nego ovo..

    1. U pravu ste gospodine Čistim u firmi preko agencije isključivo preko nabavki dolaze beogradske firme mi u Nišu nemamo takav kadar Radi se o javnom preduzeću i ugovori na tri meseca Lopovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com