Zdravlje

Ugradnjom kohlearnih implatanata mališani sa oštećenim sluhom po prvi put čuli glas svoje majke

Zahvaljujući naporima Uprave niškog Kliničkog centra, rukovodstva Klinike za bolesti uva, grla i nosa, ali i svesrdne pomoći Ministarstva zdravlja i RFZO, svi mališani sa juga i jugoistoka Srbije, koji su rođeni sa oštećenim slušnim aparatom ili bez sluha, narednih nedelja, dobiće šansu za “novi”, kvalitetniji život i za izlečenje ovog nažalost, sve češćeg hendikepa.

U Kliničkom centru Niš, nakon kraće vremenske pauze, ORL specijalisti, ponovo su pokrenuli operativni program ugradnje kohlearnih implanata, zahvaljujući kojim će dečica sa ovim zdravstvenim hendikepom, ponovo, odnosno po prvi put, moći da čuju glas svojih roditelja, najbliže porodice, prijatelja, cvrkut ptica, muzike…

Krajem prošle nedelje, u salama ORL Klinike, specijalisti otorinolaringologije, uradili su dva ovakva zahvata, a prvi pacijenti su bila dvojica dečaka iz Prokuplja i Grdelice, koji se prema rečima lekara i porodice osećaju dobro i za koje se nadaju, da će postoperativni tok biti potpuno uspešan.

Jedan od prvih pacijenata koji će uskoro moći da čuje glas svoje majke Danijele, koja se nakon operacije, sve vreme nalazi kraj njegove bolničke postelje, je šestogodišnji Đorđe Trajković iz Prokuplja, koji već četiri godine čeka na priliku, da normalno čuje.

“On je od rođenja imao problem sa sluhom, samo što mi to, nažalost, nismo odmah znali, već smo tek u njegovoj drugoj godini života to primetili, nakon čega smo odmah počeli sa rehabilitacijom, vežbama i lečenjem na niškoj ORL klinici”, navodi majka dečaka Danijela Trajković.Bilo je nekog zastoja, ali sada, kada smo konačno uspeli da Đorđe dobije preko potrebni implant, nadamo se najboljem i zasada se stvari odvijaju baš kako treba.”

Đorđa iz Prokuplja i još jednog petogodišnjaka iz Grdelice, operisao je specijalista ORL Klinike niškog Kliničkog centra, prof. dr Milan Stanković, zajedno sa svojim kolegom i prijateljem iz prestonice, direktorom Klinike za ORL i MFH u Kliničkom centru Srbije, prof. dr Nenadom Arsovićem.

prof. dr Dušan Milisavljević i prof. dr Nenad Arsović

“Hteli smo da pokažemo da je saradnja naša dva Klinička centra odlična i da smo kolegijalno uvek tu kad zatreba, te mi je bila čast da prof. Arsović, bude gost u našim operacionim salama, tako da su, za početak, dvojici mališana zajedno uradili dve ugradnje kohlearnih implanata, a operativni program se svakako nastavlja, jer imamo još šestoro mališana, kojima je ovaj zahvat neophodan, tako da je plan, da u ponedeljak, naši specijalisti, ugrade implant dečaku iz Preševa, koji je takođe na listi, a potom nastavljamo po predviđenom planu”, kaže direktor ORL Klinike KC Niš, prof. dr Dušan Milisavljević.

Prema rečima stručnjaka, kohlearni implant, predstavlja tehnologiju koja može da, gotovo potpuno povrati funkciju ljudskog čula sluha, te će se i nadalje truditi, da u saradnji sa Upravom KC Niš, resornim Ministarstvom i RFZO, u kontinuitetu prate stanje i potrebu za ovakvim intervencijama.

I u rukovodstvu niškog Kliničkog centra kažu, da su izrazito ponosni što je Ustanova još jednom pokazala i dokazala da su pacijenti na prvom mestu, a posebno oni najmlađi, koji spadaju u najranjiviju kategoriju, te da će se truditi, da na sve načine i nadalje uvode nove operativne metode i dodatno podižu kvalitet pružanja zdravstvenih usluga.

“Ne mogu da Vam opišem koliko sam srećan i ponosan što će dečica, koja su rođena sa teškim oštećenjem sluha, nakon ovih intervencija, moći po prvi put da čuju svoj glas, glas svoje majke, prijatelja, a sve to zahvaljujući našem trudu i zalaganju i upornosti kolega sa Klinike za bolesti uva, grla i nosa, jer se svi trudimo da svakog dana budemo sve bolji, a ujedno, naravno, želim da zahvalim i Ministarstvu i Republičkom fondu za podršku i razumevanje, koje su nam, kao i uvek do sada, nesebično pružali”, istakao je prvi čovek Kliničkog centra u Nišu, prof. dr Zoran Radovanović.

Prema navodima ORL stručnjaka, cena jednog kohlearnog implanta na tržisštu iznosi i do 20.000 evra, a sve troškove snosi država, odnosno RFZO.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com