Društvo

Ugostiteljsko turistička škola Niš prvi put na takmičenju učeničkih biznis planova

Proizvodnja i plasman papirnih kesa za trgovine, kao i proizvodnja, prerada i plasman proizvoda od oblačinske višnje, projekti su sa kojima učenici Ugostiteljsko turističke škole Niš učestvuju na Konkursu Visoke poslovne škole strukovnih studija Leskovac, u okviru programa „Škola studentskog i učeničkog preduzetništva“.

Ova niška škola prvi put učestvuje na ovakvom takmičenju, a njeni predstavnici su učeničko preduzeće „Eko planeta“ i Fabrika za preradu višnje „Viki“.

Izbor najboljeg projekta, odnosno biznis plana, vrši se putem glasanja na Facebook stranici Visoke poslovne škole strukovnih studija Leskovac. Na stranici su postavljene video prezentacije svih projekata učeničkih timova sa teritorije južne i istočne Srbije. Promo spotovi sa najvećim brojem ostvarenih lajkova dobiće nagrade u okviru programa „Škola studentskog i učeničkog preduzetništva“, a jedna od nagrada jeste i direktan prolaz na neki od studijskih programa leskovačke škole.

Naš biznis plan je iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, jer smo smatrali da čovek, čime god da se bavi u životu, mora da ima svest o značaju očuvanja prostora u kojem živi i radi, što smo mi kroz biznis plan detaljno objasnili. Upotreba papirnih u odnosu na plastične kese je višestruko povoljnija, jer se hartija u prirodi brže razgrađuje ostavljajući manje ekološke posledice“, kaže Anđela Dukić lider tima broj 13, „Eko planeta“.

Uvezivanje više privrednih grana, od poljoprivrede, prehrambene industrije, trgovine i ugostiteljstva, osnov je drugog biznis plana kojim Ugostiteljsko turistička škola konkuriše.

Pokretanje mini fabrike za preradu oblačinske višnje i plasman gotovih proizvoda na tržište je, prema našem mišljenju, mnogo isplativije, jer znamo koliko otkupna cena sirovog voća zna da bude mala. Na ovaj način se obezbeđuju radna mesta za veći broj ljudi, te je i sa te strane naš biznis plan opravdan“, kaže Mario Zakić lider tima broj 14, Fabrika za preradu višnje „Viki“.

Đaci Ugostiteljsko turističke škole prošli su predavanja o izradi i implementaciji biznis planova u organizaciji Visoke poslovne škole strukovnih studija Leskovac. Cilj predavanja bio je upoznavanje sa osnovnim informacijama o pokretanju biznisa, analizi poslovnih ideja, izradi biznis plana, mogućim načinima finansiranja, poslovnim rizicima i svemu drugom što čini polaznu osnovu pokretanja bilo kojeg posla, kaže Ančica Dimitrijević nastavnica UTŠ Niš.

To nije materija koja se u našoj školi izučava kroz obavezni nastavni program, već kao vannastavna aktivnost. Učestvuju đaci završnih razreda koji se, osim širenja interesovanja, sticanja znanja i veština poslovnog planiranja, na ovaj način pripremaju za buduće poslovne izazove. Iz naše škole ne izlaze samo kuvari koji će svoju poslovnu karijeru graditi u nekoj kuhinji, već tu ima i onih koji će nastaviti dalje školovanje i osposobiti se za buduće menadžere hotela, restorana ili planere razvoja turističke privrede“, kaže Dimitrijević.

Glasanje za najbolji učenički biznis plan traje do 8. aprila 2019. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com