Ekonomija

UDRUŽENJE “ŽENE NA PREKRETNICI” : Kako do posla posle 45 godine

Podaci pokazuju da je 1,5 miliona žena koje su starije od 45 godina u Srbiji bez posla. One teško ili gotovo nikako ne mogu da dođu do posla jer se poslodavci teško odlučuju da zaposle žene u ovim godinama, a ne ide im u prilog ni to što se često u oglasima naglašava da kandidatkinja ne sme da bude starija od, recimo, 30 godina, mada je se u takvim slučajevima radi o diskriminaciji po starosnoj dobi, čulo se, između ostalog na radionici koji je Udruženje “Žene ta raskrsnici” održalo u Nišu.

 

Fotografija: Privatna arhiva

“Preko 20 godina sam imala svoj biznis. Imala sam 25 zaposlenih radnika.  Proizvodila sam dečije igračke od pliša, potom bebi program. To još uvek po malo radim ali sa otvaranjem mega marketa za nas je sve manje posla. Sada sam došla u situaciju da jedva kraj sa krajem sastavljam. Tragam za novim biznisom, novom motivacijom. Ja sam u skladu sa njihovom preporukom “za” udruživanje ali je vrlo teško u ovim krajevima pokrenuti žene da se probude, da osnaže sebe. Imam ideju čime bih se bavila, a to može da bude i branje lekovitog bilja, divljih jagoda, borovnice. Sve to može i da se prerađuje, a udruživanjem više žena moglo bi da se pretvori u dobar posao”, kaže Slavica Đorđević, jedna od učesnica radiaonce  “Preduzetništvo i drugi vidovi alternativnog zapošljavanja kao način ekonomskog osnaživanja žena koje su ostale bez posla starosti 45”.

Miroslava Perišić, predsednica Upravnog obora Udruženja “Žene na raskrsnici” kaže da je čak trećina žena sterijih od 45 koje ne rade neaktivno.

“Petsto hiljada radno sposobnih žena  nema posao ali ga i ne traže . Veliki broj njih je visokoobrazovni kadar koje su radile uglavnom u zdravstvu, socijali, prosveti. One su odustale od traženja posla jer ne mogi da ga nađu. Poslodavci ne žele da zaposle žene tih godina uprkos iskustvu  i znanju koje imaju”, rekla je Miroslava Perišić.

Ona je dodala da preduzetništvo vidi kao jedn od načina  da se žene zaposle u vremenu kada se teško dolazi do posla i kada godine mogu da budu prepreka za to.

“Iskustvo pokazuje da je teško  opstati na tržištu  kao samostalni preduzetnik, pa je naš dodatni savet da se žene udružuju, da organizuju zadruge ili socijalna preduzeća”, dodaje Perišić.

Radionica održana u Nišu je bila  namenjena nezaposlenim ženama kojima je potrebna priprema za pronalaženje novog posla, ali  i  onim  ženama koje planiraju da pokrenu sopstveni posao. Kako otkriti sopstvene preduzetničke veštine i kako krenuti od ideje do pokretanja sopstvenog posla, teka je prve od planiranih pet radionica koje će Udruženje održati u Nišu.

Fotografija: Privatna arhiva

“Tokom sledeće četiri radionice, korak po korak, svim zainteresovnim polaznicama biće pružene kompletne informacije o načinu pokretanja sopstvenog posla, mogućnostima obezbeđivanja novčanih sredstava, ali i podrškama i pomoći u traženju posla, kao i mogućim oblicima udruživanja”, dodaje Miroslava Perišić. “Našim radionicama i ekonomski i društveno osnažujemo žene, dajemo im informacije o traženju posla, o novom načinu traženja posla ali i o samozapošljavanju”.

U planu je  i da od septembra krenemo sa celokupnim programom radionica koje imamo i u Beogradu u trajanju od tri meseca, kaže Svetlana Cerović jedna od osnivača udruženja “Žena na prekretnici”.

“Radionice su besplatne i očekujem da će žene biti zainteresovane a naša iskustva govore u prilog toga. Više od 500 žena je završilo našu obuke. Neke od njih su se zaposlile, neke su krenule u preduzetništvo, udružuju se . Izvanrednih pomaka imamo tako da verujem da ćemo i u Nišu uspeti da realizujemo ovo što smo planirale”, naglašava Svetlana Cerović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com