DruštvoEkonomija

UDRUŽENJE ZA RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA : Mladi ne žele da sednu za šivaću mašinu

Činjenica je da kod brojnih preduzetnika  trenutno rade  starija lica koja su, mahom, ranije  radila u velikim sistemima, a da mladi ne vide sebe  na radnom mestu kod preduzetnika, odnosno da nemaju znanja za obavljanje poslova koji im se tamo nude, kaže  Aca Ilić, predsednik Udruženja za razvoj preduzetništva. Na takav odnos prema redu kod preduzetnika utiče mnogo faktora, ali to mogu da budu i predrasude koje mladi imaju prema nekim poslovima. Ono što je činjenica, prema rečima Ilića, je da preduzetnicima nedostaje mladi kadar, posebno kada se radi o zanatskim zanimanjima, a prvi na listi su krojači. Sa druge stren, mladi kod preduzetnika mogu da se usavrše, a potom i da dobiju radno mesto, što je u ovom trenutki jako važno.

„Potreba za radnicima zavisi od grane do grane. Naše Udruženje je u stalnoj komunikaciji sa krojačima koji se bave proizvodnjom odeće i upotrebnih predmeta od kože i od tekstila i kojima nedostuje radna snaga. I kod njih uglavnom rade starije osobe, dok mladi ne žele da se usavršavaju u toj oblasti. Oni jednostavno ne žele da sednu za šivaću mašinu i da šiju.Tu je još i drvna industrija. Bukvalno, svaki vid prouzvodnje gde se zahteva malo veći vid radnog angažovanja nije atraktivan mladim ljudima“, kaže Aca Ilić.

Nedostatak krojača je evidentiran i na tržištu rada, a da mladi „beže“ od nekih zanatskih zanimanja pokazao je i upis u srednje škole kada su odeljenja gde su se obrazovali krojači ostajala godinama unazad poluprazna.

Aca Ilić

Nezainteresovanost mladih da rade kod preduzetnika može da se gleda sa više aspekata.

„Jedan od njih je i da u Srbiji nije popularno da se rade poslovi zanatskog tipa. Do skora nije bilo popularno ni preduzetništvo. Poslednjih godina je malo došlo do pomaka  u tom smislu. Preduzetništvo je prepoznato kao dobar vid samozapošljavanja i zapošljavanja mladih. Pokušavamo da pokažemo i da više nije sramota da neko sa fakultetskom diplom  sedne za šivaćom mašinom i da šije, ili da od drveta pravi neke unikatne proizvode. Mislimo i delujemo na taj način da promovišemo svaki vid posla kao dobar posao. Na primer, u Vojvodini se mladi  ne stide da rade poljoprivredu čak i kada završe fakultete. Na jugu Srbije je situacija je drugačija i svi beže  od poljoprivrede“, ističe Aca Ilić.

Kada se radi o zapošljavanju kod preduzetnika bukvalno nema pravila kada je u pitanju stepen obrazovanja.

„To može biti i osoba sa srednjom stručnom spremom, ali i osoba sa fakultetom. Sve zavisi od kompanija. Postoje male firme koje imaju ubrzani rast. Kada preduzetnik krene sa radom on je jedan jedini , kasnije, sa rastom poslovanja on mora da uposli radnike, a samim tim mora da ima i stručnjake koji će voditi finansije ili prodaju. Trudimo se da pomažemo mladim preduzetnicima, da pređu stepenik više i da stignu do potencijala da upošljavaju nove radnike. Na taj način pružamo šansu mladim ljudima da dođu do posla“, ističe Ilić.

Udruženje za razvoj preduzetništva čine brojni preduzetnici kako iz Niša tako i  iz cele Srbije.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com