Društvo

Udruženje Slovenaca u Nišu i dalje u potrazi za prostorijama

Udruženje Slovenaca France Prešeren postoji već 17 godina sa ciljem udruživanja Slovenaca, a radi očuvanja kulture, jezika i tradicije. Okuplja preko 400 članova.

Predsednik Udruženja Ivica Gruden ističe da su veoma  ponosni na činjenicu da je ovo društvo pre 17 godina od šestoro, sedmoro njih, dostiglo impozantnu cifru od 400 Slovenaca, koji i na ovim prostorima neguju slovenačku tradiciju. Oni se druže, organizuju aktivnosti, ali i uče jezik. Polaznici su različitih staračkih doba, a čini je grupa od 40 ljudi sa kojima radi nastavnica koju šalje Ministarstvo za školstvo Slovenije.

Foto: Tomislav Santrač

U okviru društva rade i četiri značajna odbora.

„Društvo funkcioniše kroz te odbore a to su: Odbor za kulturu, za obrazovanje, zdravstvo i humanitarne aktivnosti i sport i rekreaciju“, istakao je Gruden Niškim Vestima.

Ivica Gruden, Udruženje Slovenaca France Prešeren

Zadovoljni su saradnjom sa Gradom, ali su još uvek u traženju prostorija koja bi zadovoljila potrebe za njihovim aktivnostima.

„Ja razumem da je to teško, ali se nadam da ćemo te prostorije dobiti pre punoletstva društva“, rekao je Gruden.

Dobre odnose grade i sa Gradskim opštinama, koje im i materijalno pomažu.

„Uz pomoć donacija i naših članarina, u životu nas održava i rad Vlade Republike Slovenije za Slovence mimo države, koja podržava projekte ovakvih udruženja“, napominje.

Saradnju grade i sa drugim sličnim Udruženjima. Uglavnom su to društva stanovnika iz drugih jugoslovenskih republika. Druže se uglavnom na obeležavanju raznih praznika. Tako drušvo Slovenaca obeležava „Valentinovo“, dan zaljubljenih i katolički Božić 25. decembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button