Društvo

Udruženje Makedonaca “Vardar” obeležilo praznik “Ilinden”

Udruženje građana makedonske nacionalne manjine „Vardar“ Niš, organizovalo je prijem u gradskoj opštini Medijana povodom svog najvećeg nacionalnog i državnog praznika. Prijem je uveličao svojim prisustvom i Dragan Mitrevski predstavnik Ambasade Republike Severna Makedonija u Beogradu. Mitrevski je pozdravljajući svoje sunarodnike koji obeležavaju veliki praznik istako da je njihova zajednička obaveza da sačuvaju i brane interese Makedonaca ma gde oni bili.

“I ovde u Srbiji, poštujući Srbiju i njene zakonske norme i građane, nastojimo da doprinesemo zajedničkom dobru i boljem sutra”, kazao je Mitrevski.

Blage Petruševski, predsednik Udruženja “Vardar” u Nišu podsetio je na značaj ovog datuma u istoriji Severne Makedonije. Na ovaj dan Makedonci proslavljaju dva najznačajnija datuma u svojoj istoriji. Prvi je 116 godina od Ilindenskog ustanka, a drugi 75 godina od prvog zasedanja Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije.

“Ilindenski ustanak za oslobođenje od turske vlasti najveći je i najznačajniji događaj u istoriji Makedonije, tokom kojeg je stvorena Kruševska Republika, koja se održala samo 11 dana, a ustanak je u krvi ugušen”, istako je Petruševski.

Foto: V. P.

Prvo zasjedanje  Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije održano je 2. avgusta 1944. godine u Manastiru Sveti Prohor Pčinjski. Tada je doneta odluka da se makedonski jezik uvede kao službeni jezik u makedonskoj državi, a Ilindan je proglašen za narodni i državni praznik u makedonskoj državi.

“Drugog avgusta u Srbiji se organizuje centralna proslava povodom Ilindena u Jabuci kod Pančeva. Udruženje Makedonaca iz Niša će se pridružiti proslavi u Pančevu, a biće to prilika i za učestvovanje na 11. međunarodnom takmičenju u pripremanju gravčeta na tavče“, rekao je Petruševski, koji je apelovao na mlade čiji su koreni u Makedoniji, da ne zaborave svoje poreklo i značaj koji ima 2. avgust za nacionalno biće makedonskog naroda.

Udruženje građana makedonske nacionalne manjine Nišavskog okruga „Vardar“ Niš postoji i radi 17 godina. Osnovni ciljevi delovanja su kultura, obrazovanje, jezik, informisanje, obeležavanje značajnih datuma i humanitarno angažovanje.

U Nišu po poslednjem popisu iz 2011. godine registrovano je 827 pripadnika makedonske nacionlne manjine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com