Društvo

Udruženje književnih prevodilaca Srbije doniralo knjige gimnaziji “Stevan Sremac”

Udruženje knjževnih prevodilaca Srbije posetilo je nišku gimnaziju “Stevan Sremac” i u okviru svoje godišnje aktivnosti poklonlo je preko 100 knjiga školi i održalo javni čas brojnim zainteresovanim učenicima.

Profesor italijanskog jezika Dušan Babić kazao je da je ovim obogaćena biblioteka gimnazije i da nakon ove donacije “Stevan Sremac” možda ima i najbolje opremljenu školsku biblioteku u Srbiji.

“Jako je bitno i što će biti održan javni čas književnosti, koje mi godinama unazad organizujemo, ali sada po prvi put sa prevodilacima, jer su ranije, uglavnom, gostovali pisci. Naši učenici slušaju predmet koji se zove “Teorija prevođenja” i dobro je da mogu da čuju čitav proces kako od se od praznog papira dolazi do knjige”, rekao je Babić.

On je dodao, da su čak 80 odsto knjiga koje se čitaju u Srbiji prevedena dela, a samo njih 20 izvorna dela.

Foto: M.K.

“Ne možete da prevodite neko delo ukoliko nemate književnog dara, ne možete da prevedete poeziju ako niste pesnik”, kazao je Babić.

Prevodilac Dejan Marković kazao je da su uspostavili saradnju sa gimnazijom “Stevan Sremac” jer su želeli da izađu iz okvira Udruženja i da prošire svoj rad, ne samo na Beograd, već i na druge gradove.

“Uspostavili smo odličnu saradnju sa školom i mislim da će učenici moći da svoje teorijsko znanje upotpune kroz ovu praktičnu radionicu”, kazao je Marković.

On dodaje, da je ideja da se učenicima prenesu osnovni utisci o poslu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com