Društvo

Senior kartica: Udruženja podeljena, niški penzioneri ZBUNJENI

Interesovanje za senior kartice u Nišu jeste veliko, ali se iz dana u dan pojavljuju oprečne informacije, a niški penzioneri su se podelili na one za i protiv.

“Masovno svi odustaju od senior kartica za koje mora da se učlanite u neko udruženje i platite članarinu. Svi oni koji su potpisali nekakve ugovore mogu da od tih udruženja traže povraćaj”, rekao je gostujući u jutarnjem programu NTV Miloš Stojković, predsednik Udruženja invalida rada u Nišu.

On tvrdi da niška udruženja koja okupljaju penzionere moraju da budu neprofitabilna.

“Ako u Nišu ima 80 hiljada penzionera, neka svako plati po 360 dinara na godišnjem nivou, godišnje je to blizu 29 miliona dinara. Neka prema rečima predstavnika ovih udruženja za izradu kartice ode i 50% od o dove sume ostaje više od 14 miliona dinara. To onda nije neprofitabilno udruženje”, tvrdi Stojković.

Mirko Zečević, predsednik Gradske organizacije penzionera u Nišu koja je za sada  najmasovnija, za Niške Vesti kaže da ta cena od 360 dinara za godinu jeste opravdana.

“Veliki broj ljudi je uključen u izradu senior kartica u Nišu. Tu se radi i o intelektualnoj svojini, plaćamo firmu koja će da izradi bar kod. Imamo zaposlenog čoveka koji održava bazu podataka jer je ovo ozbiljan posao”, kaže Zečević.

On dodaje da je i Udruženje invalida rada potpisnik sporazuma.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, rekao je nedavno da projekt Senior-kartica nije u njihovoj, već u ingerenciji lokalnih samouprava.

“Ministarstvo radi na tome da benefit imaju i penzioneri van Beograda. Beograd nam je dao odličan primer kako i na koji način bi trebalo da se ophodimo prema penzionerima i pokažemo još jednu vrstu brige za njih. Potencijala da se to proširi na celu Srbiju ima, ali sve zavisi od lokalnih samouprava. Međutim, imajući u vidu da neke lokalne samouprave mogu to da urade a neke ne, ministarstvo želi svim seniorima da izađe u susret”, rekao je Đorđević za Alo.

On dodaje da ministarstvo radi na jedinstvenoj kartici.

“Ideja nam je da uvedemo identifikacione kartice u svim kategorijama, s kojima će penzioneri moći da se registruju i pazare bez toga da uz sebe u prodavnicu nose poslednji penzijski ček. Na toj kartici neće pisati adresa, iznos poslednje penzije ni njihov matični broj, jer to na neki način otkriva mnogo više o njima od onog što bi trebalo da zna onaj ko im daje popust ili gde kupuju. A i lakše im je za nošenje”, rekao je Đorđević.

Mirko Zečević, predsednik Gradske organizacije penzionera u Nišu za Niške Vesti kaže da ova kartica, o kojoj je govorio i Stojković nije ona koja obezbeđuje popust, već samo identifikaciona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com