Društvo

Učio je Srbe lepoti življenja: Ovo su najpoznatije legende o Svetom Savi!

U narodnim umotvorinama Sava uči narod i kako se ore, kuje, tka, šije, u pričama se pojavljuje kao branitelj vere, dok se mnoge legende o postanku pojedinih jezera vezuju upravo za njegovo ime.

Prvi srpski arhiepiskop Sava I rođen je kao Rastko Nemanjić oko 1175. Bio je treći sin srpskog župana Stefana Nemanje i njegove supruge Ane.

Sava je u Srbiju prenosio pravila iz svetogorskog manastirskog života i započeo i ovde ktitorski rad, a zaslužan je i za pisanje prvih zakonskih tekstova koji su uredili život kako srpske crkve, tako i države. Još za života bio je omiljen, već se u žitijima pojavljuje u ulogama čudotvorca i učitelja, a u narodnim umotvorinama Sava uči narod i kako se ore, kuje, tka, šije, u pričama se pojavljuje kao branitelj vere, dok se mnoge legende o postanku pojedinih jezera vezuju upravo za njegovo ime.

Ovo su neke od najpoznatijih legendi iz knjige Vladimira Ćorovića:

Kako se rodio Sveti Sava

Za vreme zidanja Studenice dopadne se car Nemanji neka vrlo lepa devojka iz okoline i on zaželi da je dobije. Kad to saznaju kaluđeri, koji su se odnekuda takođe bili tu dok se manastir zidao, reše da ga sačuvaju od greha. Odmah naruče da dođe carica, kažu joj zašto su je pozvali i u veče je podmetnu caru umesto one devojke. Car misleći da je to ona devojka provede s njom do zore. U zoru mu ona potraži zlatan prsten s prsta, da bi ga se imala po čemu sećati, i on joj ga dade. Za tri godine gradeći manastir Nemanja nikako nije išao kući, niti je viđao carice. A ona devet meseci posle one noći rodi muško dete. Kad čuje Nemanja, da je carica rodila, poruči joj da ga ne čeka, jer će je, ako je zateče kod kuće, za neverstvo pogubiti. Ali ga ona nije poslušala, nego kad dođe car kući ona mu pokaza prsten i ispriča sve, kako se bila dogovorila. Muško dete, koje se Nemanji tad našlo, bio je Sveti Sava.

Sveti Sava i Sveti Nikola

Jednom su putovali Sveti Savo i Sveti Nikola pa prenoće u nekom selu i zamole u jednoga zgodna čoveka za konak. Bogataš im ne htede dati, a Sveti Savo uzme zlatan pehar i dade ga bogatašu. Onda pođu dalje da mole za konak u drugoga. Drugi koji je bio siromah pusti ih, te Sveti Savo i Sveti Nikola noće u njega. Kad ujutru ustali da idu, dozove Sveti Savo siromaha i njegovo dete, pa rekne ocu: “Ili to dete baci u vodu, ili ubij “. Siromah se začudi šta mu to svetac kaže, pa ne htede odmah poslušati, jer mu beše žao svoga jedinca. Sveti Savo onda reče: “Ja ću ti ga sad baciti u vodu, ako nećeš ti”. “Baci”, rekne siromah, a Sveti Savo dete za ruku, pa u vodu! Začudi se i siromah i Sveti Nikola, pa viknuše: “Šta to uradi?” A Sveti Savo odgovori: “Moj dragi, kad će te ovo dete pod starost i paliti i žariti, i krasti i robiti, biti, pa te i ubiti bolje je da ono sad umre”. Siromah, kad to ču, smiri se i ućuta. Poslije toga Sveti Savo i Sveti Nikola odu dalje. Putem upita Sveti Nikola Svetog Savu: “Ja što ti dade onome bogatašu zlatan pehar, kad nas nije primio na konak?” Sveti Savo mu odgovori: “On će se napiti iz onoga pehara pa će se otrovati”.

Sveti Sava i kiridžija

Išao Sveti Sava po zemlji sa momkom, pa sretne jednoga čoveka, gde goni kola i volove. Zamoli ga, da prenese preko vode njega i momka no on ne htede. U tom sretne siromašna čoveka, gdje goni na konju tovar brašna. Reče mu Sveti Savo da prenese njega i momka preko vode. Siromašak otovari brašno i prenese ih obojicu. Pošto pođu dalje zapita momak Svetog Savu: “Šta će Bog dati onome čovjeku, što gonjaše kola i volove, pa nas ne htede preneti preko vode?” Sveti Sava reče: “Pod kućom ima krušku, pa će zapeti kola i volovi za nju i izvadiće pun ćup dukata ispod nje; no zaludu – ne može duša otići u raj koliko može konopac u iglu! ” Pita ga momak opet: “Šta će Bog dati onome siromašku, što otovari brašno, pa nas prenese?” Sveti Savo mu reče: “Kod kuće ima jedno muško dete pa umrlo; ono će mu brašno prispeti mučenicima, ama će duša onoga deteta u raj! ”

Sveti Sava gradi prozore

Pođe jednom Sveti Sava da uči narod pobožnosti i veri. Idući po svetu naiđe na ljude gde sa četiri vola unose svetlost u kuću. On ih zapita: “Šta radite to braćo?”- “Evo načinismo ima tri dana kuću, pa nikako se u sobama ne vidi”.- “Tri dana sa ova četiri vola unosimo svetlost, pa svejednako. Do pred vrata se vidi, a kad u kuću mrak”. Sveti Sava se pomoli Bogu te im reče: “E, ljudi božji, treba načiniti prozore, – evo ovako.” Pa im onda načini prozore, a oni mu se mnogo zahvale.

Sveti Sava i đaci

Sveti Sava bio je i učitelj. Jednom njegovom đaku, jedan put, nestane zastrug meda. Da bi pronašao kradljivca Sveti Sava uzvikne glasno svojim đacima: “Ko je ukrao med pašće mu danas pčela na kapu”. Kad su đaci posle izašli na ručak, onaj što je ukrao; neprestano je pazio da mu pčela ne padne na kapu, i tako je u krađi uhvaćen.

Sveti Savo i đavo

Sastanu se Sveti Savo i đavo, dok će ti đavo upitati Svetog Savu: “Šta radi Bog?” – Sveti Savo odgovori: “Drži zlatnu jabuku u ruci, pa nekome je dava, a nekom je uzima!” Opet će đavo: “Može li ovaj svet proći kroz orah?” Sveti Savo reče: “Kad Bog hoće, može ovaj svet proći i kroz iglene uši!”

Otkud glavice u luka

Jedared putovao Sveti Sava, pa kako je bio mnogo gladan ugleda jedan struk luka i maši se da ga otkine. Ali tek što je on pružio ruku, skoči odnekuda đavo i otkine struk sve do zemlje. Bog na to naredi, da onaj ostatak u zemlji zadeblja, te ga Sveti Sava izvadi i stane jesti; i otada, po božjem blagoslovu, koren luka ima veću vrednost od struka.

Izvor: rastko.rs / Vladimir Ćorović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com