Društvo

Učesnik Tortijade odneo tortu i vratio nagradu, organizatori kažu drsko i bezobrazno

Saša Aleksić, jedan od četrdesetoro učesnika “Izložbe torti i slavskih kolača”, manifestacije koja je juče organizivana sedmi put u našem gradu, revoltiran ponašanjem nekih članova žirija odneo je svoju tortu i vratio medalju za osvojeno četvrto mesto. Srećko Dokić, predsednik Unije zanatlija i preduzetnika južne Srbije kaže da je Aleksićevo ponašanje bilo drsko i bezobrazno i da ga niko nije “buklijom zvao da učestvuje”.

Sukob između mladog Saše Aleksića, koji svoje torte i kolače pravi po uzoru na umetnička dela velikih majstora slikarstva, i organizatora “Izložbe torti i slavskih kolača”, nije priča od juče.

Na prošloj Tortijadi, na kojoj je dobio treće mesto, Saša tvrdi da mu je predsednik žirija  rekao da je “mu je torta bez premca” i da mu sleduje prvo mesto, da bi se na kraju ispostavilo da je dobio treće.

Saša Aleksić

“Prošle godine mi je prišla žena, članica žirija, i kazala da je moja torta od nejestivih boja, što nije bilo tačno jer sam joj iz torbe pokazao prehrambenu boju koju sam koristio. Ove godine je drugo mesto dobila torta posuta šljokicama, a one definitivno nisu jestive. Ove godine mi je ta ista žena  iz žirija prišla i pitala zašto nisam sklonio žicu sa torte. Spremam se na takmičenje u Austriju, propozicije se znaju, žica je dozvoljena, nedopustivo je da članovi žirija to ne znaju”, uverava Aleksić, koji ima saznanja da je jedna članica žirija glasala da njegova torta osvoji prvo mesto.

Srećko Dokić, predsednik Unije zanatlija i preduzetnika i organizator manifestacije, odlučan je da Aleksića nakon prošlogodošinjeg “nesporazuma”, niko nije “buklijom zvao da ponovo učestvuje na manifestaciji.”

Srećko Dokić

“Ako je još prošle godine imao primedbe na organizaciju, zašto je donosio tortu i ove godine? Ja tvrdim da je žiri glasao svako za sebe i da su glasovi  na kraju sabirani. On je ove godine četvrti, ja mu nisam kriv što nije prvi. Dobro, neka je talenat, ali zašto mora da bude prvi… pa, došli su i drugi ljudi koji su isto pokazali veštinu i očekivali nagradu”, tvrdi Dokić.

Dokić ima primedbe i na Alekisćevo ponašanje nakon dodele nagrade, kada je mladić sa svojom tortom krenuo da napusti manifestaciju. Dokić mu je tada stao na put i opomenuo ga da vrati tortu, jer je izložba imala humanitarni karakter.

“On je jako bezobrazno potupio juče, rekao sam mu da vrati  tortu i da torta ostaje ovde i zna se kome se daje. Na to mi je odgovorio “ovo je moja torta i ja nikome nisam ništa dužan”, kaže Dokić.

Aleksić, pak kaže da to nije istina i da ga je Dokić samo gurao nazad u Dom vojske gde se održavala Tortijada, govoreći “sramota”, na šta je odgovorio ” i jeste sramota, ali organizatora”.

Saša Aleksić je odnoseći tortu vratio i medalju za koju kaže da je dodeljivana svim učesnicima, a izrazio je i sumnju da su torte završile  u rukama onih kojima su namenjene.

“Moja torta i moj rad vredi više od njegove plakete i medalje i dva margarina i krpe koja je dodeljena kao nagrada,” kaže Aleksić.

Dodao je i da nije učestvovao zbog nagrade, jer je unapred znao da njegova torta neće da se nađe među prve tri, već mu je želja bila da učešćem pokaže da je manifestacija nameštena i da se pobednici znaju unapred.

Torta Saše Alekisća

“Sramota je da kriterijum za ocenjivanje nije isti za sve, kod nekih mogu da prođu žice na torti, a kod nekih ne,” zaključuje Aleksić koji je jučerašnju Tortijadu napustio sa još jednom koleginicom koja se takođe nije složila sa odlukom žirija.

Dokić je Niškim Vestima rekao da su i tokom jučerašnjeg dana a i danas, torte i slavski kolači podeljeni.

“Danas smo odneli u manastir Sveti Roman kod Veljka Grabeža 20 slavskih kolača i tortu, juče smo odneli skavske kolače i torte u crkve, jer se prvi put uključuju crkve. Meni ne treba ništa, ja nisam željan ničega. To je 7. Tortijada i dodeljujemo sve deci sa posebnim potrebama”, zaključio je Dokić.

Za učešće na prošlogodišnjoj Tortijadi, Saša Aleksić  napravio je tortu po uzoru na dela Gustava Klimta, ove godine po motivima bečkog umetnika Alfonsa Muhe. Za izradu ove torte bila su mu potrebna dva dana.

Dok obe strane koje su juče na Tortijadi, očigledno, ljuto zaratile, imaju svoje argumente, prava je šteta je da ovu tortu nisu videla deca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com