DruštvoMlade nade

Učenik niške gimnazije “Svetozar Marković” Igor Eskić na svetskoj geografskoj olimpijadi u Hong Kongu osvojio bronzanu medalju

Maturant Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu Igor Eskić vratio se sa 16. Svetske geografske olimpijade koje je održana u Hong Kongu sa bronzanom medaljom.

Njegovom, dve godine mlađem drugu iz škole, Luki Ilinčiću, medalja je izmakla za samo nekoliko poena kao i trećem članu srpske ekipe Nikoli Vuloviću iz Kragujevca, ali se zato Vasileje Pantelić iz Beograda pridružio Igoru osvojivši kao i on bronzanu medalju.

Na takmičenju je učestvovalo 140 srednjoškolaca iz 35 zemalja sveta, a ovogodišnja tema olimpijade je bila “Discovering a vibrant city for our smart future“, a ekipu Srbije predstavljala su četiri srednjoškolca.

“Mada se nisam dugo pripremao za ovo takmičenje, kako to rade moji vršnjaci u nekim zemljama, nadao sam se nagradi”, iskren je Igor Eskić.

foto: privatna arhiva

“Sa pripremama sam počeo tek krajem juna kada se zavšio prijemni ispit koji sam pripremao za fakultet jer sam ove godine završio gimnaziju. Procenio sam da mi je u ovom trenutku važno da položim prijemni ispit jer se radi o mojoj budućnosti, isto koliko je važno da osvijim i medalju na ovom takmičenju”.

Igoru su se ispunile obe želje. Položio je prijemni i dobio indeks Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali je svom gradu Nišu iz dalekog Hong Konga doneo bronzanu medalju.

“Olimpijada iz geografije je složeno takmičenje koje se sastoji iz tri dela. Prvo radimo testove, onda svoje znanje proveravamo na terenu, a na kraju radimo multimedijalni test na računaru. Timu iz Srbije je, nakako, najlakši bio ovaj treći deo budući da je najpribližniji gradivu koje učimo u školi”, objašnjava Igor Eskić.

“Važno je bilo da se dobro snalazimo, da brzo reagujemo i da slike koje nam ponude na testu prepoznamo i pogodimo šta predstavljaju. To nam je išlo od ruke”, dodaje kroz smeh Igor.

Ovaj, doskora niški gimnazijalac, dodaje da je konkurencija na takmičenju bila izuzetno jaka, ali se to i podrazumeva budući da svi koji se pojave na jednom ovako jakom takmičenju imaju za cilj da osvoje medalje.

“Moram da priznam i to da se takmičari iz drugih zemalja pripremaju mnogo duže od nas, neki i po godinu dana. Znam da je to slučaj sa takmičarima iz Rumunije, recimo. Ove godine su posebno dobre rezultati postigli takmičari iz Indonezije”, dodaje Igor.

Ljubav prema geografiji Igor je poneo iz osnovne škole. Potom je ona postala još veća u gimnaziji, ali je na kraju ovaj mladi niški talenat odlučio da se posveti elektrotehnici.

“Prirodne nauke me jako privlače i prosto nisam mogao da se olučim šta bih studirao.Bilo je puno fakulteta u opciji, a onda sam se u jednom trenutku odlučio. Najteže je kada vam sve “nekako ide”, pa onda morate da birate između više svojih ljubavi i interesovanja. Nadam se da sam dobro izabrao”, kaže Igor Eskić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com