Društvo

Učeničke kompanije Jugositsočne Srbije takmiče se za mesto u nacionalnom finalu

U sredu, 6. marta, u Roda centru u Nišu biće održano Regionalno takmičenje učeničkih kompanija na kome će 34 srednjoškolska tima iz jugoistočne Srbije, Boljevac, Niš, Leskovac, Zaječar, Pirot, Knjaževac, Svrljig, Bor, Vlasotince, Žitorađa, Aleksinac i Prokuplje, ponuditi svoje proizvode i usluge široj javnosti, dok će članovi žirija ocenjivati njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Sajam će zvanično biti otvoren u 10,30 sati, predstavljanje kompanija i prodaja proizvoda trajaće do 17 sati, a nakon toga organizovana je ceremonija proglašenja pobednika i dodala nagrada.

“Na takmičenju će učenici imati priliku da javnosti pokažu koje proizvode i usluge su razvijali tokom godine ali i da „odmere snage” sa svojim vršnjacima, a najbolje četiri kompanije učestvovaće na nacionalnom finalu u Beogradu, zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja, jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd. Najbolja učenička kompanija na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Francuskoj”, kažu organizatori takmičenja.

Takmičenje, inače, realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID, kompanija TeleGroup i ManpowerGroup, kao i Roda centra.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com