Društvo

Učeničke kompanije jugoistočne Srbije takmiče se za mesto u nacionalnom finalu

Regionalno takmičenje učeničkih kompanija na kojem će 31 srednjoškolski tim iz jugoistočne Srbije ponuditi svoje proizvode i usluge široj javnosti, dok će članovi žirija ocenjivati njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude, biće održano 8. marta u Roda centru u Nišu.

Zvanično otvaranje Prodajnog sajma učeničkih kompanija je deset minuta pre podneva, a proglašenje pobednika i dodela nagrada u 17 sati.

Pored Nišlija, učestvuju đaci iz Leskovca, Vlasotinca, Pirota, Prokuplja, Knjaževca, Zaječara, Aleksinca, Vranja, Svrljiga i Vladičinog Hana. Na takmičenju će učenici imati priliku da javnosti pokažu koje proizvode i usluge su razvijali tokom godine ali i da „odmere snage” sa svojim vršnjacima, a najboljih pet kompanija učestvovaće na nacionalnom finalu u Beogradu, zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd).

Najbolja učenička kompanija na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Beogradu.

Učenička kompanija je jedan od najpoznatijih programa Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Godina preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije TeleGroup i Roda centra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com